Aktualno
StoryEditor

Plenković: Istanbulska konvencija je duboko kršćanska

17. Ožujak 2018.

Predsjednik Vlade i predsjednik HDZ Andrej Plenković izjavio je u subotu u Stonu da nema potrebe za raspisivanjem referenduma unutar HDZ-a u vezi s Istanbulskom konvencijom (IK), dodavši kako je bitni smisao te konvencije Vijeća Europe zaštita žena od nasilja i nasilja u obitelji.

>>> VE: Svrha Istanbulske konvencije je edukacija protiv rodnih stereotipa da je žena inferiorna

"Ne, nema nikakve potrebe za bilo kakvim unutarstranačkim referendumom oko ovog pitanja (IK)", odgovorio je Plenković na novinarska pitanja kako komentira neke prijedloge iz zadarskog HDZ-a da se glede Istanbulske konvencije raspiše referendum u HDZ-u. Dodao je kako ne postoji dokument HDZ-a "u bilo kojoj fazi otkad postoji ova konvencija (IK), koji bi rekao da je HDZ protiv:"

"Dakle, to je temeljno", rekao je Plenković.

>>>Oporba pokreće interpelaciju o ratifikaciji Istanbulske konvencije

Smatra kako treba samo još malo na županijskoj razini i u HDZ-ovim organizacija pojasniti bit konvencije.

"Ponavljam još jednom, smisao konvencije Vijeća Europe je zaštita žena od nasilja i nasilja u obitelji i trebamo otkloniti sve ove teme koje su u eteru, a ne stoje", istaknuo je predsjednik HDZ-a i Vlade RH Plenković.

Dodao je kako nema nikakvoj učinka te konvencije u smislu da se u naš pravni poredak uvodi treći spol, u smislu da se priznaju istospolni brakovi, u smislu da u našem obrazovnom sustavu u nastavnim programima morate imati homoseksualne sadržaje ili nešto tako.

>>>Prosvjedna poruka Vladi: Nismo sluškinje i nikada nećemo biti, ratificirajte Istanbulsku konvenciju

"To su sve netočnosti i nema nikakve pravne obveze koju bi Hrvatska u vezi tim preuzimala", naglasio je Plenković.

Rekao je i kako mu se čini da postoji strah "od nadzornog tijela jedne konvencije koji se zove GREVIO", dodavši da veliki broj ključnih, najvažnijih konvencija Vijeća Europe ima nadzorna tijela.

"U krajnjoj liniji, Europski sud za ljudska prava je sud, ali je također nadzor provedbe konvencija borbe protiv korupcije, torture, nehumanog i ponižavajućeg ponašanja. Imamo takvih tijela koliko hoćete, Hrvatska je stranka tih konvencija i nitko se ne uzrujava," kazao je Plenković.

>>>Pametno: Istanbulska konvencija sprečava nasilje nad ženama i nema ‘skrivenih sadržaja’

Što se tiče samo pojma "roda" ili "rodnog identiteta", podsjetio je, on postoji u našem sustavu veće desetak godina. Napomenuo je kako ne vidi što bi "to dodatno mogla isproblematizirati jedna konvencija čija je svrha duboko kršćanska."

Jandroković: Ne vjerujem u raslojavanje u HDZ-u zbog IK, članovi vrlo otvoreno razgovaraju

Glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u subotu u Osijeku kako ne vjeruje da bi zbog rasprava o Istanbulskoj konvenciji (IK) moglo doći do raslojavanja i podjela u HDZ-u, naglasivši da je HDZ velika stranka koja pokriva veliki dio političkog spektra, a članovi o svim temama vrlo otvoreno razgovaraju.

Nakon sjednice proširenog osječko-baranjskog Županijskog odbora HDZ-a na upit novinara hoće li najava unutarstranačkog referenduma o Istanbulskoj konvenciji značiti početak raslojavanja i ozbiljnijih podjela u stranci Jandroković je u izjavi novinarima kazao kako ne vjeruje u takvu mogućnost. HDZ je velika stranka, koja pokriva veliki dio političkog spektra, tako da kod naših članova postoje različita razmišljanja o nekim temama, i nismo to nikad skrivali, istaknuo je Jandroković.

>>> Stier: Značenje riječi ‘rod‘ u Istanbulskoj u kontradikciji s biološkim činjenicama

Dodao je kako se o svim tim temama u HDZ-u danas vrlo otvoreno razgovara. Rekao je da je i na današnjem sastanku bilo članova koji su propitivali zašto se to treba učiniti u ovome trenutku, ali je nakon argumentirane rasprave bilo "potpuno jasno da je velika većina članica i članova stranke na crti politike koju vodi predsjednik HDZ-a Andrej Plenković".

Drugačije razmišljanje nije nikakav problem 

Što se tiče onih koji drugačije razmišljaju to nije nikakav problem, no naša je zadaća da kroz raspravu i argumente dođemo do stajališta koje će očuvati jedinstvo unutar HDZ-a i osigurati da Vlada može nastaviti normalno funkcionirati, sve do kraja mandata, poručio je Jandroković.

Glavni tajnik HDZ-a kazao je kako se na sjednici proširenog osječko-baranjskog Županijskog odbora HDZ-a, održanoj u sklopu redovitih obilazaka županijskih organizacija, raspravljalo i o drugim političkim temama, a velika većina sudionika rasprave iskazala je potporu politici vrha stranke i predsjednika i premijera Plenkovića.

>>>Svrha i predvodničke značajke Istanbulske konvencije – letak Vijeća Europe

Pojasnio sam vrlo argumentirano zašto smatram da je vrlo važno ratificirati tu konvenciju te predstavio glavne konture interpretativne izjave, koja će ići uz tu konvenciju, i čini mi se da je velika potpora, koju u ovom Županijskom odboru imamo za to, jasan znak da nastavimo dalje, naglasio je Jandroković

Predsjednik županijskog HDZ-a i župan Ivan Anušić kazao je da je najzanimljivija tema sjednice bila Istanbulska konvencija, dodavši kako se ne očekuju "apsolutno nikakvi problemi ili zastoji u proceduri".

HDZ je velika stranka koja otvoreno razgovara i raspravlja na svojim sastancima, ali na demokratski način donosi zaključke, i te zaključke provodi, rekao je Anušić.

26. travanj 2024 07:14