Aktualno
StoryEditor

Plenković pozvao Srbiju da zaštiti Hrvate, a Sloveniju da se suzdrži od jednostranih poteza

28. Prosinac 2017.

Predsjednik vlade Andrej Plenković u četvrtak je pozvao Srbiju da zaštiti Hrvate koji ondje žive, a Sloveniju da se suzdrži od jednostranih poteza u rješavanju graničnih pitanja.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov u utorak je izvijestio javnost da su tri mladića hrvatske nacionalnosti pretučena u vojvođanskom mjestu Sonti. Tamošnja policija je kasnije priopćila da je identificirala počinitelje i tvrdi da napad nije bio nacionalno motiviran.

>>>Cerar: Slovenija počinje s primjenom arbitražne presude iako je Hrvatska ne priznaje

- Jasno osuđujem napad na Hrvate u Sonti, kazao je premijer Plenković u uvodu sjednice vlade i dodao kako je tim povodom MVEP uložio prosvjednu notu srbijanskim vlastima.

- Pozivamo Srbiju da zaštiti svoje građane hrvatske nacionalnosti, naglasio je premijer.

A s obzirom na to da 29. prosinca istječe rok za primjenu arbitražne odluke o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije, koju Zagreb ne priznaje, a Ljubljana namjerava jednostrano provoditi, Plenković je još jednom pozvao na kostruktivan dijalog.

>>>Janez Janša: Vlada Mire Cerara djelovala je ‘diletantski’ u arbitražnom sporu s Hrvatskom

- Ponavljam da se po međunarodnom pravu arbitražna odluka, za koju se Slovenija osjeća vezanom, ne može provoditi bez privole obje strane. Prema tome očekujem da se Slovenija suzdrži jednostranih poteza i da se izbjegnu bilo kakvi mogući incidenti, rekao je hrvatski premijer.

03. svibanj 2024 17:20