Aktualno
StoryEditor

Plenković: Priča u Nacionalu je reciklaža; Marić: Nisam lagao!

11. Srpanj 2017.

Premijer Andrej Plenković odgovorio je na prozivke oporbe, koja traži njegovu ostavku, potaknute tekstom o povezanosti ministra financija Zdravka Marića i Agrokora objavljene u tjedniku Nacional.

- Nisam još čitao, koliko vidim po naslovima, otprilike je to reciklaža rasprave koju smo imali prije nekoliko mjeseci. Stručne službe HBOR-a provele su inspekciju, uprava HBOR-a donijela je odluku, nadzorni odbor HBOR-a, u kojemu su ministri, samo treba dati suglasnost. Ono što je meni poznato je da su sve te procedure poštovane - rekao je Plenković, prenosi N1.

>>>Petrov traži Plenkovićevu smjenu

Novinari su premijeru postavili direktno pitanje o tome koliko je o stanju u Agrokoru znao aktualni ministar financija. Andrej Plenković i daje brani svojeg ministra:

- To ovi koji su izgubili određene rasprave u Saboru nastoje ponovno vratiti tu temu - rekao je Plenković.

>>>VIDEO: Ramljak osigurao ‘zadnji’ kredit za Agrokor

Pred novinare je izašao i ministar financija. Tvrdi, nije lagao hrvatskoj javnosti.

- Nisam lagao niti sam ikad to činio, niti sam odgojen tako niti sam tako postupao. Funkciju ministra financija shvaćam odgovorno. Uvijek sam govorio na temelju činjenica i informacija kojima sam raspolagao. Taj kredit, o kojemu govorimo, koji je opjevan i u medijima i u javnosti toliko puta spomenut, ponovna je reciklaža istoga. Ne vidim ništa novoga što je danas bilo rečeno ili spomenuto. Odobrenje za kredit ne podnosi se Nadzornom odboru, nego banci. U banci postoje stručne službe koje rade analize kako bi odobrile kredit. Temeljem tih analiza uprava je donijela odluku da se odobre ti krediti, a nadzorni odbor je tražio suglasnost zbog iznosa, rekao je ministar Marić.

>>>Dalić uzvraća udarac: Naši interesi duboko suprotstavljeni Todoriću, SDP pogoduje ruskim bankama

Istaknuo je kako je u dodjeli HBOR-ovog kredita Agrokoru procedura poštovana, a ponovno aktualiziranje njegove povezanosti s Agrokorom nazvao direktnim udarom na njega osobno, kao i na Vladu.

>>>Vidaković: Nema obustave robe, banke će prolongirati rok za naplatu regresnih mjenica

- Temeljem svih analiza koje su učinjene, konačna odluka je bila da se odobri kredit. Postoji jako puno plasmana koje stručne službe HBOR-a analiziraju kao i sve druge banke. Cijela procedura je u slučaju tih procedura poštovana. Unatoč tome što se radi o ponovnom udaru na mene osobno i na Vladu, poglavito iz perspektive toga da nakon 17 sati rasprave u Saboru, gdje je pred javnošću raspravljeno sve do u detalje, sad se ponavlja još jednom. Ovo ne vidim kao ništa drugo, nego pokušaj da se mene diskreditira, a to rade ljudi koji u svom životu nisu ostvarili značajnije uspjehe - rekao je Marić.

 

26. travanj 2024 20:41