Aktualno
StoryEditor

Plenković: Vjerujemo u ulazak u OECD 2026.

30. Listopad 2023.
Andrej Plenkovićfoto Ratko Mavar

Hrvatski premijer rekao je u ponedjeljak u Parizu, nakon sastanka s glavnim tajnikom i s Vijećem OECD-a, da se nada ulasku Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj 2026., čime će Zagreb ostvariti i svoj zadnji strateški cilj.

Tehnički proces ‘trebao bi biti okončan do kraja 2025. s ambicijom da se članstvo realizira 2026. Uz nas, Bugarska, Rumunjska, Brazil, Argentina i Peru žele ostvariti tu ambiciju‘, rekao je Andrej Plenković novinarima nakon sastanaka u sjedištu OECD-a.

Glavni tajnik organizacije Mathias Cormann kazao je da Hrvatska još nema datum ulaska, ali da očekuje da će Zagreb završiti tehnički dio do kraja 2025.

– Iako nismo dali datum završetka procesa pristupanja i uvijek kažemo da je konačna odluka u vašim rukama, vjerujemo da će po sadašnjem napretku tehnički dio biti završen do kraja 2025. – rekao je Cormann na sastanku Vijeća OECD-a, tijela koje čine predstavnici svih 38 zemalja članica, na kojem je sudjelovao i hrvatski premijer kao i ministri vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i financija Marko Primorac.

Premijer Plenković rekao je Vijeću OECD-a da je priključivanje toj organizaciji, nakon pristupanja EU-u, eurozoni i šengenu, ‘konačni strateški cilj‘ Hrvatske.

Hrvatska je predala zahtjev za pristupanje OECD-u 2017., a pristupni pregovarački proces počeo je u srpnju 2022.

– To je finalni korak za zaokruživanje međunarodnog položaja Hrvatske, a reakcije niza veleposlanika bile su pune potpore i razumijevanja i jako dobrih ocjena za dosadašnje napore koje je Hrvatska učinila – poručio je premijer nakon Vijeća OECD-a.

Godine 2025. očekuje se drugi ekonomski pregled RH, nakon prvog iz rujna ove godine. Dva ekonomska pregleda preduvjet su da bi zemlja mogla postati članicom.

– Zadovoljan sam što vam mogu reći da Hrvatska čini jako dobar napredak – rekao je Cormann.

Uoči sastanaka, Plenković i Cormann potpisali su pismo o prihvaćanju članstva RH u Radnoj skupini OECD-a protiv podmićivanja u međunarodnim poslovnim transakcijama.

Tim se dokumentom Hrvatska obvezuje da će pristupiti Konvenciji za borbu protiv podmićivanja stranih javnih dužnosnika u međunarodnom poslovanju što prije, što je još jedan važan korak na putu prema članstvu u OECD-u.

Po ranijim izjavama zamjenika glavnog tajnika te organizacije, Hrvatska bi mogla pristupiti za tri do sedam godina.

Plenković je Cormmanu uručio i pismo o doprinosu Programu OECD-a za Ukrajinu u iznosu od 250.000 eura.

26. travanj 2024 00:07