Korona i biznis
25. veljača 2018.

Plenković: Vlada želi poboljšati život Gorana, omogućiti razvoj Gorskog kotra

Premijer se u Delnicama sastao sa županom Primorsko-goranske županije Zlatkom Komadinom i  gradonačelnikom Delnica Ivicom Kneževićem, sudjelovao na sastanku delničkog Kriznog stožera te obišao zimske službe na terenu. Uz premijera su bili ministri obrane i prometa Damir Krstičević i  Oleg Butković.

Premijer je zahvalio svima koji su proteklih dana predano radili na ublažavanju posljedica snježnog nevremena u Delnicama i drugim dijelovima Gorskog kotara. Razvidno je, istaknuo je, da je zbog požrtvovnosti i rada svih nadležnih službi, situacija vrlo brzo normalizirana, očišćeni su prilazi školama, domu zdravlja, vrtiću, upravnim zgradama, osigurana  prohodnost cesta.

Gorski kotar je važan za hrvatsku Vladu i državu, naglasio je Plenković, podsjetivši da na tom prostoru, koji čini 35 posto Primorsko-goranske županije, živi samo 23.000 ljudi.

„Vlada, sustavno gledajući,  želi da se život naših Gorana poboljša i na temelju novoga zakona o brdsko-planinskim područjima, koji će ići u Vladinu proceduru u drugom kvartalu ove godine", najavio je premijer, tumačeći kako Vlada cjelovitim paketom mjera želi omogućiti što bolji razvoj toga kraja.

>>> Plenković: Ramljak nastavlja raditi do izbora nove izvanredne uprave

Poručio je da će se pratiti vremenske prilike te da će svi koji trebaju pomoći lokalnom stanovništvu. Gorane je pozvao na solidarnost, da brinu i, ako bude potrebno, pomognu susjedima ili starijim sugrađanima.

Razmišlja se i o mogućim poplavama

Potvrdio je kako se već razmišlja o poplavama do kojih bi moglo doći nakon topljenja obilnog snijega.

Cjelovitim pristupom apsolutno svih nadležnih tijela vodimo računa kako će se razvijati vremenske prilike narednih dana,  ljudi ovdje znaju puno o tome, a sve što s državne razine činimo je komplementarno lokalnim naporima, rekao je Plenković.

Župan Zlatko Komadina rekao je kako Goranima nije problem ono čega imaju previše - snijega, nego onoga čega imaju premalo, a to su sredstva. To se mora riješiti fiskalnom pričom i posebnim zakonskim uvjetima za krajeve kao što je Gorski kotar, rekao je Komadina. Naglasio je da su sve službe u pripravnosti, da su visine snijege rekordne, ali nema više hitnih intervencija službi. U narednim danima očekuje se zaleđivanje, a zatim topljenje snijega, pa treba voditi računa o jezerima, da ne bi došlo do poplava, istaknuo je.

>>> Plenković: Smanjit ćemo PDV i riješiti pitanje Istanbulske konvencije

Proteklih dana u Gorskom kotaru je pao obilan snijeg, najviše, oko 1,5 metara, u Delnicama. Na terenu su bile sve dežurne službe, a u čišćenju snijega pomagala je i vojska. Od četvrtka, 22. veljače angažirano je više od 300 pripadnika i oko 30-ak inženjerijskih strojeva i motornih vozila Oružanih snaga RH, priopćio je MORH.

Hrvatska vojska uključila se u otklanjanje posljedica snježnog nevremena tamo gdje je to, prema procjenama nadležnih civilnih institucija najpotrebnije, te u skladu s odlukom potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića.

O novom vodstvu požeško-slavonskog HDZ-a

Na pitanje o izboru novog vodstva požeško-slavonskog HDZ-a,  Plenković je odgovorio da je to supsidijarnost u stranci. "Tko se izabere i dobije najviše glasova normalno će funkcionirati u okviru stranke", kazao je.

Upitan traži li  se novi državni tajnik za demografiju, nakon ostavke Marina Strmote, rekao je da će se to riješiti.