Aktualno
StoryEditor

Policija vodenim topovima izbacila izbjeglice iz zgrade u Rimu

25. Kolovoz 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=bdY5DM99nGI

Talijanska policija upotrijebila je vodeni top i sredstva prisile kako bi izbacila grupu migranata koji su odbili napustiti zgradu u koju su se samoinicijativno uselili.

Sukob migranta i policije vrhunac je napetosti u Italiji, koja se suočava s velikim brojem izbjeglica što sa sjevera Afrike svakodnevno pristižu na njezine obale.

Neredi u Rimu postali su glavnom temom razgovora na društvenim mrežama, pa Talijani prosuđuju jesu li policajci postupali sukladno ovlastima. Izbjeglice su se odupirale policajcima koji su ih nastojali ukloniti s trga, samo nekoliko metara udaljenog od glavnog kolodvora u Rimu. Trg je bio prepun smeća i na njemu su se nalazili madraci na kojima su noćili nesretnici.

Riječ je o stotinjak izbjeglica iz Eritreje koji su izbačeni iz zgrade u koju su nezakonito uselili, prije gotovo pet godina. U svrhu vlastite obrane, izbjeglice su na zgradu izvjesile transparent na kojemu su napisali: "Mi smo izbjeglice, nismo teroristi".

Policija je priopćila kako je riječ o izbjeglicama kojima je odobren azil, a do izbacivanja iz zgrade je došlo nakon što su odbili alternativne smještaje koje im je ponudila uprava grada Rima.

Također, priopćili su karabinjeri, u zgradi i oko nje policajci su pronašli kanistere pune benzina, a prilikom postupanja Eritrejci su na njih bacali kamenje i staklene boce.

https://www.youtube.com/watch?v=BqBW32j_DCs

Dvoje je ljudi uhićeno, a Liječnici bez granica priopćili su kako su pružili medicinsku pomoć 13 izbjeglica, jednome od njih, zbog prijeloma noge.

Inače, u Italiju je, od 2014. do danas, sa sjevera Afrike došlo više od 600 tisuća ljudi. Više od 200 tisuća imigranata boravi u državnim skloništima i čeka na odobrenje azila.

26. travanj 2024 09:41