Aktualno
StoryEditor

Poljski film ‘Napad panike‘ otvara Motovun film festival

23. Srpanj 2018.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=mVjGA_khZcc[/embed]

Ovogodišnji Motovun Film Festival počinje u utorak, 24. srpnja, a posjetitelji će do posljednjeg dana festivala 28. srpnja moći pogledati stotinu nezavisnih naslova, te razna popratna događanja poput izložbi, performansa i koncerata.

>>>Raznolika lepeza likova oživjet će na 21. Motovun Film Festivalu

Festival će otvoriti poljski film Napad panike, prvijenac Paweła Maślone koji istražuje dramatične trenutke u životima nekoliko pehista i nesretnika uz finu dozu zaigranosti i jedinstvenu kombinaciju tragičnog i komičnog.

U programu se ističe i Styx austrijskog redatelja Wolfganga Fischera, ovogodišnjeg gosta MFF-a, koji je u potpunosti snimljen na jedrilici, a radnja prati liječnicu koja želi otploviti od svijeta, no putem nailazi na tonući brod s izbjeglicama te unatoč želji da pomogne, shvaća kako je humanost tek puka iluzija. U tranzicijskoj priči o poljskoj konzervativnoj revoluciji Bilo jednom u studenome redatelja Andrzeja Jakimowskog intelektualci postaju beskućnici, a radnja je uklopljena u dokumentarne snimke uličnih nereda u Varšavi. Danska redateljica Isabelle Eklöf predstavit će svoj iznimni prvijenac, Slatki život, premijerno prikazan na Sundance festivalu i koji je već podigao puno prašine zbog eksplicitnog prikaza seksualnog nasilja.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=3nms5HUNbQ4[/embed]

Ovogodišnji festival posvećen je i dvojici pritvorenih redatelja od strane ruskog režima – Rusu Kirilu Serebrenikovu i Ukrajincu Olegu Sencovu. U programu festivala je Serebrenikovljev film Ljeto, istinita priča s elementima mjuzikla o stvaranju rock scene u Sovjetskom Savezu. Tu je i politički kontroverzan dokumentarac Matangi/Maya/M.I.A. o životu reperice M.I.A sa Šri Lanke, koja se našla na udaru kritika zbog podrške Tamilskim tigrovima čiji je vođa upravo njezin otac.

>>>Velikani elektronske glazbe devedesetih spremaju četverosatni spektakl u Šibeniku

Na programu je i premijera dokumentarnog filma Srbenka Nebojše Slijepčevića, koja prati stvaranje predstave Olivera Frljića o ratnom ubojstvu djevojčice Aleksandre Zec, a film će predstaviti ekipa filma.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=6aFYa4rwgSQ[/embed]

Festival će ugostiti redatelja Rubena Östlunda, ovogodišnjeg dobitnika nagrade Maverick Motovuna za inovativnost u širenju granica filmskog izričaja, čija će se instalacija Kvadrat (iz istoimenog filma) moći pogledati i u Motovunu.

>>Ruben Östlund dobitnik nagrade Maverick Motovun film festivala

Dobitnici ovogodišnje nagrade 50 godina, Rade Šerbedžija i Mustafa Nadarević te nekoliko umjetnika iz Hrvatske i regije, koji djeluju u Berlinu, ovogodišnjem gradu partneru MFF-a, biti će gosti razgovora Netočno u podne.

Trinaestero umjetnika s berlinskom adresom predstavit će se izložbom Zidovi i mostovi, svojevrsnom pričom o stvaranju dijaloga u nekad podijeljenom gradu, a danas umjetničkoj meki Europe.

Berlinsku elektroničku scenu predstaviti će njezini protagonisti - Mark Reeder, jedan od očeva te scene, pokretač tamošnje najdugovječnije klupske večeri Corin Arnold te house zvijezda Ian Pooley. Od domaćih snaga nastupaju Krankšvester i TBF.

02. svibanj 2024 00:23