12. kolovoz 2017.

Populističko odustajanje od poreza na nekretnine

Ovo je vrijeme odustajanja. Premijer je u jednom istupu prije odlaska na godišnji odmor stopirao dvije bitne odluke: porez na nekretnine i protekcionističku mjeru ministra poljoprivrede prema uvoznicima voća i povrća. Pa, koliko god ta dva slučaja nisu ista, pokazuju način funkcioniranja Plenkovićeve vlade. A to je – pomanjkanje strategije. Porez na nekretnine bio je dio sveobuhvatnije porezne reforme, ali vladajući nisu spremni ni na kakav ‘bolni rez’ koji bi im srušio rejting.

>>>Vizek: Cilj poreza na nekretnine treba biti ‘dramatično’ opterećenje bogatih

Svakako da oporezivanje nekretnina, ovako kako je zamišljeno, nije idealno rješenje, ali to se znalo i lani, kad je Marićev porezni paket usvajan. I tada se znalo da su zemljišne knjige nesređene, da se ne zna tko što posjeduje i da će oporezivanje u cijeli ‘sustav’ unijeti dodatan stupanj kaosa, kao i povećati nepravde u društvu. Znalo se da postoji ogroman broj nekretnina koje su na tržištu, bez realne šanse da u dogledno vrijeme budu prodane, i da će se i njihovi vlasnici naći na dodatnom poreznom udaru.

>>>Porezna traži nastavak ažuriranja baza podataka o nekretninama

No sva upozorenja oporbene i stručne javnosti nisu bila dovoljna. Tek je više od sto tisuća potpisa na peticiji protiv uvođenja tog poreza bio razlog za povlačenje. I to je ta mantra Plenkovićeve vlade: ne talasajmo, sve je dobro, turisti dolaze u velikom broju, potrošnja i zadovoljstvo građana rastu, pa pustimo da sve ide svojim tokom − dok ide.