Korona i biznis
12. travanj 2019.

Poslovni izvještaj za ožujak: Kako je poslovao Agrokor prije nego je postao Fortenova

Izvanredna uprava Agrokora je od 10. travnja 2017. godine pripremila i objavila 24 mjesečna izvješća u kojima se pratio razvoj gospodarske i financijske situacije u sustavu Agrokora te izvještavalo o realizaciji operativnih aktivnosti i ukupnog poslovanja Agrokora d.d. i 16 kompanija u tri poslovna segmenta: Maloprodaja i veleprodaja, Prehrana i Poljoprivreda, stoji u priopćenju.

Ovo izvješće odnosi se na razdoblje od 11. ožujka do 1. travnja 2019. godine budući da je tada s poslovanjem započela Fortenova grupa.

Kako je objavila izvanredna uprava, prihodi i EBITDA veći od plana glavno su obilježje poslovanja Grupe Agrokor pa je tako realizirano 3,1 milijardi kuna prihoda, dok je EBITDA iznosila 71 milijun kuna odnosno za 50 milijuna kuna je bila veća od plana.

Sve Poslovne grupe bilježe porast prihoda

U sklopu Poslovne grupe maloprodaja i veleprodaja ostvaren je prihod od 1,8 milijardi kuna što je 1,3 posto više od plana. Rast prihoda u kombinaciji s porastom relativne bruto marže i nižih troškova, rezultirao je EBITDA i EBITDA maržom višom od plana. U Poslovnoj grupi Prehrana je, uz povećanje prihoda u odnosu na plan, EBITDA rasla 22,7 posto. Ostvarena operativna dobit je iznad plana kao rezultat povećanja operativne efikasnosti, provođenja programa kontrole troškova i viših prihoda od prodaje.

Kvalitetan miks prodajno marketinških aktivnosti te podizanje operativne efikasnosti imali su pozitivan učinak na rezultate poslovnih segmenata Smrznute hrane i Ulje koji su ostvarili EBITDA iznad plana. Poslovni segment Meso i Pića ostvarile su neznatno nižu EBITDA od plana. Kumulativna EBITDA i prihodi od prodaje grupe Prehrana prva dva mjeseca ove godine su iznad plana. U Poslovnoj grupi Poljoprivreda EBITDA je porasla značajnih 41,4 posto dok je prihod rastao 25,1 posto. Rast prihoda temeljen je na većim prihodima u segmentu prodaje žitarica i uljarica, tovne junadi, ABC sira te u segmentu prodaje stočne hrane, dok je ostvarena EBITDA veća od planirane zbog rasta prihoda od prodaje kao i uslijed kontrole operativnih troškova te sinergijskih ušteda koje su ostvarene na troškovima sirovina i materijala, stoji u poslovnom izvješću.