Aktualno
StoryEditor

Potpisana 172 ugovora vrijedna 124 milijuna kuna s vinogradarima, ratarima i cvjećarima

30. Srpanj 2018.

Poljoprivrednici i predstavnici Agencije za plaćanja u poljoprivredi u ponedjeljak su potpisali 172 ugovora o financiranju projekata iz mjere 4.1.1. "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava" za sektor biljne proizvodnje odnosno vinogradarstva, ratarstva, šećerne repe i cvijeća vrijednih 124 milijuna kuna.

Tim će novcem, kako je istaknuto, poljoprivrednici financirati nabavu poljoprivredne mehanizacije, opreme i skladišta za ratarske kulture, podizanje novih nasada vinograda, proizvodnju industrijskog ljekovitog i začinskog bilja te cvijeća i ukrasnog bilja.

>>>Tolušić: 132 milijuna kuna za mlade poljoprivrednike po novim pravilima

Ugovore su potpisali poljoprivrednici iz cijele Hrvatske i ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić, koja je istaknula da potpisana 172 ugovora znače ukupne investicije od 255 milijuna kuna od čega se 124 milijuna kuna financira iz Programa ruralnog razvoja.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je da se radi o prvom natječaju vezanom uz sektor biljne proizvodnje, čija je ukupna vrijednost 360 milijuna kuna od čega je 70 milijuna kuna za šećernu repu, 70 milijuna za vinograde, 20 za cvijeće i 200 milijuna kuna za čisto ratarstvo.

>>>Za izravna plaćanja u poljoprivredi iz proračuna 870 milijuna kuna

"Danas je potpisano 172 ugovora vrijednih 124 milijuna kuna. Još 240 milijuna kuna potpisat ćemo, nadam se, u rujnu. Financirali smo sve projekte koji su se javili iz sektora proizvodnje šećerne repe i sektora cvjećarstva, kao i sve iz sektora vinogradarstva. Znači svi koji su se javili, a koji su ispunjavali formalne uvjete, dobili su novac i prošli su im projekti", kazao je Tolušić, napominjući kako su svi poljoprivrednici koji su danas potpisali ugovore solventni, jer da nisu nisu ne bi se mogli javiti na natječaj.

Tolušić je, osvrćući se na uspješnost EU fondova, ustvrdio i kako je Program ruralnog razvoja definitivno najuspješniji od sva četiri operativna programa. "Dosad smo raspisali 87 posto ukupne alokacije koja nam stoji na raspolaganju, 55 posto projekata odnosno alokacije smo ugovorili, 26 posto smo već do sada isplatili. Do kraja 2020., a vjerojatno i prije, Hrvatska će potrošiti sve novce koje joj stoje na raspolaganju iz Programa ruralnog razvoja", rekao je.

>>>Poljoprivrednicima potpore do 70 posto na police osiguranja za usjeve

Natječaj za mjeru 4.1.1. "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava" bio je raspisan u veljači i završio je krajem travnja.

"Za ostale potpisnike iz sektora ratarstva njihovi su ugovori u pripremi i oni će ih vrlo brzo potpisati. Agencija za plaćanja radi i na obradi ostalih natječaja koje smo zatvorili. Trenutno, s druge strane, imamo otvoren 21 natječaj ukupne vrijednosti 3,1 milijardu kuna", istaknula je ravnateljica Agencije za plaćanja.

>>>Za izgradnju i rekonstrukciju cesta iz Programa ruralnog razvoja dodijeljeno 647.5 milijuna kuna

Gledano po županijama, najviše je potpisanih ugovora iz Vukovarsko-srijemske županije, njih 39, zatim iz Osječko-baranjske, 34, Istarske 29, Virovitičko podravske 11 i Požeško slavonske 10.

08. svibanj 2024 14:04