Aktualno
StoryEditor

Povratak ‘separatista‘ Dalaj Lame u Tibet zahtijeva snažniju potporu pristaša

31. Ožujak 2018.

Tibetanci bi trebali snažnije poduprijeti Dalaj Lamin povratak u kraj iz kojeg je potekao, rekao je u subotu tibetanski čelnik u egzilu Lobsang Sangay.

"Angažirajmo se na ponovnom susretu Dalaj Lame i Tibetanaca u Tibetu koji su posljednjih 60 godina proveli nadajući se da će za života dočekati svojega duhovnog poglavara", rekao je Sangay, premijer tibetanske vlade u egzilu.

>>> Bloger Krule u 8 vrckavih točaka otkrio kako izbjeći porez na nekretnine

Duhovni vođa tibetanskog budizma u Indiju je pobjegao 1959. pošto je Kina u krvi ugušila narodni ustanak u Tibetu, okupirala ga i preuzela ondje vlast. Njegov su primjer slijedile tisuće Tibetanaca koje otad žive u Indiji i u drugim dijelovima svijeta.

Kina smatra Dalaj Lamu separatistom i optužuje ga za poticanje nemira u Tibetu, zbog čega mu nije dopušten povratak.  Sangay je kazao da je Kina, nakon odlaska Dalaj Lame prije 60 godina, uništila tibetansku civilizaciju, kulturu i identitet.

Dalaj Lama, koji se 2011. odrekao uloge tibetanskoga političkog vođe, zahvalio je Indiji što je Tibetancima pružila utočište.

>>> Po prvi put u povijesti u istočnom Tibetu kamerom snimljeni snježni leopardi

"Tibetanci su neprekidno suočeni s brojnim problemima, no uspjeli su očuvati svoju kulturnu tradiciju", kazao je.

Tibetansku vladu u egzilu nije priznala nijedna zemlja na svijetu, no uživa velik utjecaj među više od 85.000 Tibetanaca.

28. travanj 2024 01:06