Aktualno
StoryEditor

Pravda za sve: Lider posreduje u dogovoru između vlasnika i korisnika zemljišta u Lici

30. Listopad 2017.

Sretoh neki dan dragoga kolegu Marinka Petkovića koji je nekad radio u Vjesniku. U međuvremenu zajedno s redateljem Slavenom Petrićem napravio je i dokumentarni film ‘Pogled iznutra‘, u kojem istražuju (Marinko je napisao scenarij) probleme s kojima se suočavaju ljudi koji proizvode medijske sadržaje – novinari, ali i drugi kreativci. No uz kavu Marinko mi je ispričao i o tome kako se poljoprivredno gospodarstvo (PG) Alenke Čačić u Ostrvici pokraj Gospića koristi njegovom zemljom bez njegova znanja.

Marinko ima i slike i priča da je svojim očima vidio krave koje pasu na njegovoj livadi i da su to krave Roberta Čačića, supruga Alenke Čačić, koji u Gospiću ima i mesnicu Cesarica. Zamolio me da s novinarske strane provjerim podatke. Rekao je da ne poznaje Čačiće i da s njima nije kontaktirao.

Iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju kažu da PG Čačić Alenka u ARKOD-u ima upisanih 170 hektara pašnjaka i na zemljištu koje je prijavljeno na jedinstvenim zahtjevima za potporu obavlja poljoprivrednu aktivnost. Taj je PG na temelju uporabe te zemlje  od 2013. do lani dobio poticaje od 1,2 milijuna kuna.

Opravdali poticaje

Marinko Petković vjeruje da se Robert Čačić koristi njegovim poljoprivrednim zemljištem pokraj Gospića za napasanje krava. Čačić je pokušavao kontaktirati s bivšim vlasnicima i spreman je uz predočenje broja čestica i dokaza o vlasništvu dogovoriti se s Petkovićem o svemu.

Na pitanje je li se PG Alenka Čačić kod korištenja zemljom koristila i mogućnosti iskaza dvaju svjedoka u situacijama kada nema ugovora s vlasnikom zemlje o korištenju (to više zakonski nije moguće), u Agenciji kažu da je za ‘dio upisanih površina u ARKOD-u taj PG iskoristio mogućnost upisa zemljišta u situacijama kad nije bilo ugovora s vlasnikom zemlje o korištenju‘, što praktično znači da je iskoristio mogućnost iskaza dvaju svjedoka. U Agenciji podsjećaju da korištenje poljoprivrednim zemljištem ne podrazumijeva vlasništvo ili posjed nad nekom zemljišnom parcelom, već je u njemu evidentirano obradivo zemljište: ‘Tijekom obrade zahtjeva za potporu predmetnog PG-a provedene su kontrole na terenu 2015. te brza terenska provjera 2016. tijekom kojih nisu pronađene nesukladnosti, odnosno PG je obavljao poljoprivrednu aktivnost na zemljištu prijavljenom za potporu.‘ Dakle, Čačići su opravdali dobivene poticaje, ali ostalo je pitanje korištenja tuđom zemljom bez dopuštenja vlasnika. Našao sam broj Roberta Čačića i nazvao ga. Odmah da napomenem, čovjek je bio vrlo pristojan, susretljiv i otvoren za razgovor, koji je trajao 20-ak minuta. U tom smo se razgovoru dotakli i svih onih problema s kojima se suočavaju stočari i vjerujem da ni njima nije lako. Kako bismo izbjegli bilo kakav nesporazum, dogovorili smo se da o svemu što smo razgovarali odgovori putem maila.

Što se tiče zemlje Marinka Petkovića, Čačić kaže da su mu potrebni brojevi čestica kojih je on vlasnik. Kaže da s Marinkom nisu kontaktirali jer ga ni ne poznaju, ali su kontaktirali s njegovim bratićem koji živi u Zagrebu i s kojim su se u načelu i dogovorili o zemlji, koje prema tvrdnjama Marinkova bratića ima skupa svega dva do tri hektara.

Čašica zdravlja

- Koristimo se zemljom koja je u našem vlasništvu te u vlasništvu RH, a za odgovor koristimo li se i njihovom zemljom, ponavljam, trebaju nam točne čestice da bismo utvrdili nalaze li se u našem ARKOD-u. Pozivam Petkovića da nam se javi i ako se ustanovi da se koristimo njegovom zemljom, možemo se dogovoriti o daljnjem korištenju ili eventualnom odustajanju od korištenja te o naknadi – kaže Čačić.

Napominje da je Zakon o poljoprivrednom zemljištu dopustio korištenje napuštenim, obraslim poljoprivrednim parcelama koje se dugi niz godina nisu obrađivala.

-To ne znači da smo ih oteli ili prisvojili, štoviše, očistili smo ih i obradili jer su bile zapuštene godinama - napominje Čačić.

Ja mislim da bi ova priča trebala imati lijep završetak. Mislim da možemo vjerovati Čačiću kada kaže da je pokušao kontaktirati s vlasnicima, a s druge strane istina je i to da je bolje da se ta zemlja obrađivala nego da je bila zapuštena. Nadam se da će Marinko Petković i Robert Čačić uskoro nazdraviti jedan drugom uz čašicu domaće šljive, a u njihov dogovor ‘ne bi se štel mešat‘.

POST SCRIPTUM

Ovo je i prilika da podsjetim na jedan Liderov tekst od prije godinu dana (ili više) u kojemu smo opravdali propis da se obrađuje tuđa zemlja bez pitanja vlasnika ako je vlasnik nedostupan. No predložili smo i da korisnik zemlje uplaćuje novac za zakup na poseban račun koji će jednog dana moći podići vlasnik, ako se pojavi. I ova je priča potvrdila da je to dobra ideja.

29. travanj 2024 09:49