Aktualno
StoryEditor

Pravilnik o ambalaži: Stop besplatnim vrećicama

19. Veljača 2017.

Prema novom Pravilniku o ambalaži i otpadnoj ambalaži, koji je upravo u javnoj raspravi, nakon 31. prosinca 2018. zabranit će se besplatno davanje laganih plastičnih vrećica za nošenje na mjestima prodaje robe ili proizvoda. Plastične vrećice neće se zabraniti, ali morat će se naplaćivati kako bi se podignula svijest javnosti o negativnom utjecaju prekomjerne potrošnje plastičnih vrećica na okoliš.

- Nije riječ o konkretnoj zabrani, nego o ograničenju upotrebe - ističe za Lider Ljubomir Janeš iz Flexopacka, koji proizvodi plastičnu ambalažu, objašnjavajući da je riječ samo o preuzimanju europske direktive, ali i da ga dosad nitko nije obavijestio kako će se ona primijeniti u hrvatskom zakonodavstvu.

- Zabrani li se konkretno upotreba vrećica, bit ćemo prisiljeni otpuštati ljude i promijeniti proizvodnju - kaže Janeš.

Kompromis kompromisa

Problematiku plastičnog otpada pogrešno je rješavati putem plastičnih vrećica, smatra i Davor Ujlaki iz tvrtke Muraplast, prema kojem je djelotvornije raditi na učinkovitom sustavom gospodarenja otpada i edukacijom.

>>>Francuskim supermarketima zabranjeno bacanje i uništavanje neprodane, ali jestive hrane

- Velik dio europskih zemalja ima učinkovit sustav gospodarenja otpadom. Direktiva je u početku zamišljena kao ekonomska te je trebala spriječiti uvoz jeftinih vrećica iz Azije i zaštitu europskih proizvođača, no lobiranje različitih interesnih skupina oblikovalo ju je u današnji oblik koji je najbolje opisati kao kompromis kompromisa – zaključio je Ujlaki.

22. travanj 2024 07:34