Aktualno
StoryEditor

Predsjednica: Jučerašnji incident narušio odnose Hrvatske i Srbije

19. Travanj 2018.

Srbija sada mora utvrditi je li Vojislav Šešelj zaista učinio to što kaže da jest, a u slučaju da se utvrdi kako je zaista gazio hrvatsku zastavu, trebao bi biti adekvatno i kažnjen, rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak tijekom obilaska otoka šibenskog arhipelaga i priobalja Šibensko-kninske županije u koju je privremeno izmjestila svoj ured.

Nakon obilaska otoka Žirja i Prvića, predsjednica je prokomentirala incident koji je u Skupštini Srbije u srijedu izazvao ratni zločinac Šešelj gazeći hrvatsku zastavu, a zbog kojeg je izaslanstvo Hrvatskog sabora prekinulo posjet Srbiji.

>>>Plenković očekuje da Srbija nedvosmisleno osudi Šešeljev incident

U slučaju da se utvrdi kako je Šešelj uistinu gazio hrvatsku zastavu, trebao bi biti adekvatno kažnjen, kazala je Grabar-Kitarović.

Jučerašnji incident narušio je odnose Hrvatske i Srbije, dodala je i izrazila nadu da to neće izazvati dodatno verbalno nasilje, te da neće biti drugih posljedica.

Također, poručila i kako ne zna tko je srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću rekao da je tijekom njegovog boravka u Hrvatskoj zapaljena srpska zastava, ali da to nije istina i kako to može potvrditi i veleposlanstvo Srbije u Hrvatskoj.

>>>Predsjednica osudila ‘divljaštvo ratnog zločinca’, Jandroković ne može prijeći preko incidenta

Predsjednica se dotaknula i sastanka s obiteljima vatrogasaca poginulih na otoku Kornatu, s kojima se susrela jutros u Šibeniku, međutim nije željela reći o čemu je razgovarala s njima, uz poruku da ne želi iznevjeriti njihovo povjerenje te kako joj je žao što se država nije ispričala zbog boli koju su proživjeli.

Sve to poručila je s otoka Prvića u šibenskom arhipelagu kojeg je posjetila nakon obilaska Žirja, gdje se upoznala s problemima otoka.

Moramo puno više učiniti za naše otoke, jer vidimo da život na njima nije lak, ali isto tako vidimo da su predivni i da bi uvjeti života mogli biti bolji kad bismo se više potrudili, kazala je uz napomenu da se obvezala Žirjanima do kraja godine pomoći u uvođenju struje i vode na dio otoka.

>>>Šešelj oskvrnuo hrvatsku zastavu, Jandroković ranije napušta Srbiju

U nastavku dana predsjednica će obići Tribunj, Betinu i Općinu Murter-Kornati, čime će biti završen njezin boravak u Šibensko-kninskoj županiji u koju je privremeno izmjestila svoj Ured.

MUP Srbije nije dobio prijavu incidenta, nema zahtjeva protiv Šešelja

Srbijanski ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je u četvrtak da MUP dosad nije dobio zahtjev niti prijavu zbog incidenta koji je bio povod prekida službenog posjeta izaslanstva Hrvatskog sabora Srbiji, objavila je Radio-televizija Srbije (RTS).

"Ne znam da li se dogodilo. Ja sam samo iz medija vidio za taj incident. Nismo dobili nikakav zahtjev, niti prijavu s tim u svezi", rekao je Stefanović na pitanje novinara o incidentu koji je postao jedna o ključnih vijesti. Stefanović je najavio da će se MUP angažirati bude li to zahtijevalo tužiteljstvo, ali da prijava nema pa se "to za sada nije dogodilo".

>>>Vučiću gaženje hrvatske zastave nedopustivo, žali zbog prekida posjeta Jandrokovića

Ministar je, komentirajući tvrdnje kako ne postoji bilo kakva snimka incidenta na kojoj bi se vidjelo kako Šešelj gazi hrvatsku zastavu, rekao da ne zna postoji li uopće na ulazu u parlament video-nadzor, niti postoji zahtjev za tom snimkom. Upoznat je, kako kaže, s incidentom koji je Šešelj ranije u srijedu izazvao na TV Hepi i on je prijavljen policiji. Stefanović je potvrdio da postoji prijava protiv Šešelja zbog drugog incidenta, a te da "policija poduzima određene radnje", uz ocjenu da je  tu "riječ o nekoj vrsti sukoba između Šešelja i lidera LSV Nenada Čanka", zastupnika kojem je Šešelj i ranije prijetio.

Vođa SRS-a Vojislav Šešelj danas je na tiskovnoj konferenciji u  Skupštini Srbije rekao kako će nastaviti gaziti  hrvatsku zastavu i potvrdio da radikali nemaju snimku incidenta, a u priopćenju medijima i Skupština Srbije navela je da nema video-snimku incidenta jer je taj dio hola srbijanskog parlamenta gdje su stajale zastave u "mrtvom kutu" kamera skupštinskog video-nadzora.

27. travanj 2024 19:44