Aktualno
StoryEditor

Predsjednik Crobioma: Hrvatske šume raskinule 20 ugovora za sječku, a trebale su svih 50

31. Siječanj 2019.

Nakon što su Hrvatske šume raskinule 20 ugovora s kogeneracijskim tvrtkama zbog toga što nisu dostavile uporabne dozvole, direktor udbinskog Moderatora Davor Zec potvrđuje da su dozvolu poslali nakon isteka roka. No ima i onih tvrtki s kojima su potpisani višegodišnji ugovori, a koje se nisu puno odmakle od gradnje kogeneracije pa nisu ni mogle dobiti uporabnu dozvolu. Pitanje je gdje troše sječku ili bolje rečeno prodaju li je nekom drugom.

Zec koji je i predsjednik udruge biomase Crobiom kaže da je Moderator dostavio uporabnu dozvolu, ali nakon isteka roka i napominje da se na nekoliko sastanaka u Hrvatskim šumama raspravljalo o rokovima.

- Stalno su se pomicali rokovi dostave uporabnih dozvola i mislim da se tu izgubio smisao svega jer nije bilo jasno definirano koji je to rok. Primjerice, zašto nije pomjeren još jedan rok jer bismo mi onda na vrijeme dostavili uporabnu dozvolu. Po mome mišljenju, trebalo bi sve ugovore raskinuti i uspostaviti nove kriterije. Naime, nisu samo u pitanju uporabne dozvole, imamo primjere da za jedan megavat proizvodnje električne energije različite tvrtke dobivaju različite količine sječke – kaže Zec.

Ističe da bi se trebala ponovo napraviti bilanca biomase te da jedan od kriterija bude stupanj iskorištenosti toplinske energije čak i veće od 50 posto koliko inače sada predlažu u Hrvatskim šumama. Naime, najveći stupanj iskorištenosti toplinske energije ima drvna industrija koja je koristi u svojim sušarama, dok kogeneracije izgrađene ponajprije kako bi prodavale električnu energiju u najvećem broju bacaju nastalu toplinsku energiju koja se može iskoristiti za grijanje, primjerice zgrada.

Kao jedan od novih kriterija Zec predlaže i efikasnost postrojenja kogeneracije i vjeruje da bi raskidanjem svih 50-ak ugovora i raspisivanjem novog natječaja raspodjela sječke bila pravednija i efikasnija.

26. travanj 2024 19:14