28. siječanj 2018.

Preminuo odvjetnik i poduzetnik Marijan Hanžeković

Poznati zagrebački odvjetnik Marijan Hanžeković, umro je u nedjelju ujutro u Zagrebu u 66. godini života. Bio je ugledni pravnik, uspješan poduzetnik, sportski djelatnik i ljubitelj umjetnosti.

"Ja sam odvjetnik po vokaciji. Jedan od onih dosadnih koji je još u osmogodišnjoj školi znao što hoće. Ali sam mislio da je to romantičniji poziv, da je to borba za pravdu. No, pravo i pravda su dva različita pojma. Pravde ima koliko i ljudi. Svatko ima neku svoju pravdu. Ona je osobna, a pravo je čista logika", ustvrdio je u jednom od rijetkih intervjua.

>>> Hanžeković traži od Pavića da pred sudom opovrgne ‘neistine’ oko preuzimanja EPH

Marijan Hanžeković rođen je 18. siječnja 1952. u Zagrebu. Nakon osnovne škole upisao je gimnaziju, a 1975. zagrebački Pravni fakultet. Pravo je završio u roku, a već 1978. otvorio je odvjetničku pisarnicu. Početkom 80-ih bio je angažiran u velikim predmetima gospodarskog kriminala, u vezi s Inom, Kajfežom, Belupom.

Odvjetničko društvo Hanžeković, Radaković & Partneri osnovao je s kolegama 1994. Kasnije je preimenovano u Odvjetničko društvo Hanžeković & Partneri i danas je najveća odvjetnički ured u Hrvatskoj s dvjestotinjak zaposlenih. Tijekom cijelog radnog vijeka bio je angažirani član Hrvatske odvjetničke komore, a od 1994. do 2000. godine njen predsjednik.

Odvjetnik koji je stremio biznisu

Uz odvjetništvo, Hanžeković je pratio biznis - u njegovom vlasništvu bila je štedionica Zlatni most, a u jednom je trenutku ušao i u vlasničku strukturu Dinersa za koji je do tada radio kao odvjetnik. U svibnju 2014. od Hypo banke preuzima vodeću medijsku tvrtku EPH, koja se tada nalazi u predstečaju. 2016. tvrtka koju čine Jutarnji list, Slobodna Dalmacija, Sportske novosti, Globus, Gloria mijenja ime u "Hanza Media".

>>> Hanžeković potvrdio da je postao vlasnik EPH

Marijan Hanžeković bio je prisutan i u politici, godinama je bio u HSLS-u. Bio je posvećen i sportu, volio je košarku i jedrenje. Od 2000. godine bio je predsjednik Košarkaškog kluba Zagreb, bio je osnivač Hrvatskog košarkaškog saveza, a angažiran je bio i oko Dinama. Nije skrivao da je mason i član Trilaterale. Bio je kolekcionar i mecena, vlasnik Zbirke Hanžeković. Suprug je i otac dvije odrasle kćeri.

Plenković i Jandroković: Marijan Hanžeković bio je uspješni odvjetnik, predan sportski i politički djelatnik

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u nedjelju su uputili sućut u povodu smrti istaknutog odvjetnika i gospodarstvenika Marijana Hanžekovića te naglasili Hanžekovićev velik doprinos hrvatskoj pravnoj struci, gospodarstvu, politici, sportu i umjetnosti.

"Istaknuti odvjetnik i bivši predsjednik Hrvatske odvjetničke komore dao je veliki doprinos hrvatskoj pravnoj struci, gospodarstvu, športu, umjetnosti i politici. Svoju svestranost, znanje i stručnost pokazao je širokim društvenim aktivizmom i odgovornošću, uključujući i čuvanje nacionalne kulturne baštine", napisao je premijer Plenković u brzojavu sućuti kojeg je obitelji Hanžeković uputio u ime Vlade i u svoje osobno ime.

Predsjednik Hrvatskoga sabora istaknuo je kako će Marijan Hanžeković ostati u sjećanju hrvatske javnosti kao pravni stručnjak i odvjetnik, uspješni poslovni čovjek, a pamtit će ga i kao predanog sportskog i političkog djelatnika.

Predsjednica Grabar-Kitarović: Marijan Hanžeković bio je i ugledni odvjetnik i humanist

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju je uputila brzojav sućuti obitelji Hanžeković u povodu smrti poznatog zagrebačkog odvjetnika Marijana Hanžekovića te istaknula kako je on bio jedan od najuglednijih hrvatskih odvjetnika i čovjek koji je iskreno živio vrednote humanizma.

"S tugom sam primila vijest o smrti poštovanog gospodina i moga prijatelja Marijana Hanžekovića. Dugo se strpljivo i hrabro borio s teškom bolešću, s vjerom u ozdravljenje, u dobro. Tako je živio cijeloga života. Predanim radom izgradivši uspješnu odvjetničku karijeru, bio je, kao i mnogi članovi njegove obitelji, kojom se ponosio, istinski humanist, često podupirući mnoge akcije i pothvate za opće dobro, nikada to ne ističući. Bio je čovjek koji je mnogima bio istinski prijatelj, spreman pomoći kad god je trebalo. Njegovom smrću izgubili smo ne samo jednoga od najuglednijih hrvatskih odvjetnika nego i čovjeka koji je iskreno živio vrednote humanizma, u koji je vjerovao", napisala je predsjednica u brzojavu sućuti.

"Takva ću ga pamtiti zajedno sa svima koji su ga cijenili i voljeli", poručila je te obitelji Hanžeković uputila iskrenu sućut.