Korona i biznis
19. siječanj 2018.

Pripremljen prijedlog organizacijskih promjena u Rafineriji nafte Sisak

Temeljem odobrenog Poslovnog plana za 2018. godinu pripremljen je prijedlog organizacijskih promjena u RNS koji se trenutno nalazi na savjetovanju kod Radničkog vijeća.

Ovaj prijedlog organizacijskih promjena u skladu je s Deloitteovom analizom čiji su rezultati javnosti predstavljeni prošle godine te se temelji na prijelaznom rješenju koje podrazumijeva prijevoz naftnih poluproizvoda između rafinerija Sisak i Rijeka i prekid rada postrojenja FCC u Rafineriji nafte Sisak.

>>>Dalić: Dobro je da Ina razmatra opcije povećanja zaposlenosti i budućnosti rafinerije Sisak

Na taj način osigurat će se bolja iskoristivost postrojenja za konverziju u obje rafinerije. U priopćenju podsjećaju da je Deloitteova analiza, kao i sve dosadašnje, pokazala kako je konverzija Rafinerije nafte Sisak u logistički centar ekonomski najisplativije rješenje čijom bi se provedbom realiziralo 93 milijuna dolara novčanog tijeka u sljedeće tri godine u usporedbi sa sadašnjim načinom rada rafinerije. Predloženi način rada Rafinerije nafte Sisak korak je prema značajnom smanjenju gubitaka koje rafinerija generira. Ove promjene ne podrazumijevaju druge odluke vezane za budućnost Rafinerije nafte Sisak: prerada sirove nafte nastavila bi se u blokovima kao što je i sad, dok bi sekundarna postrojenja radila kontinuirano, bez obustava, što dosad nije bio slučaj.

>>>INA: Transport nafte odgovornost je menadžmenta, a ne pitanje socijalnog dijaloga

Navedene organizacijske promjene podrazumijevaju prekid rada postrojenja FCC u Rafineriji nafte Sisak, što će dovesti do smanjenja broja radnika za maksimalno 40 u drugoj polovici 2018. godine. Eventualnu odluku o višku mora donijeti Uprava te će se u tom slučaju radnike nastojati preraspodijeliti na otvorene pozicije unutar kompanije u skladu s poslovnim potrebama i kvalifikacijama radnika. Ako unatoč nastojanjima ne uspijemo preraspodijeliti radnike unutar kompanije, oni će kao višak biti zbrinuti i dobiti otpremninu u iznosu značajno višem od hrvatskog prosjeka, stoji u priopćenju.