Aktualno
StoryEditor

Proteklih šest godina 17,4 milijuna turista posjetilo nacionalne i parkove prirode

03. Srpanj 2018.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je u utorak da u našim nacionalnim parkovima i parkovima prirode svake godine raste broj posjetitelja te kako je cilj mnogim raznolikim projektima osvijestiti mogućnost posjećivanja onih parkova koji nisu toliko posjećeni i produžiti turističku sezonu.

U proteklih šest godina 11 parkova prirode i osam nacionalnih parkova Hrvatske posjetilo je oko 17,4 milijuna turista, od kojih samo prošle godine oko četiri milijuna, rečeno je na konferenciji "Parkovi Hrvatske i turizam" koja je održana u zagrebačkome Muzeju suvremene umjetnosti i na kojoj je sudjelovao i ministar Ćorić.

>>>Izmjene zakona: 3 posto prihoda od svake ulaznice za nacionalne i parkove prirode u državni proračun

Na konferenciji je istaknuto da je Hrvatska među europskim zemljama s najvećom biološkom raznolikošću. Zaštićena područja prirode zauzimaju gotovo 8,55 posto ukupne površine Hrvatske, a ekološka mreža EU Natura 2000 obuhvaća 36,73 posto kopna i 15,42 teritorijalnog mora, što je otprilike dvostruko više od prosjeka Europske unije.

- Nacionalni parkovi i parkovi prirode naše su najveće bogatstvo, rekao je, u ime organizatora konferencije, glavni urednik "Jutarnjeg lista" Goran Ogurlić, dodajući kako je "bez sumnje biološka i krajobrazna raznolikost temelj turističke atraktivnosti Hrvatske i komparativna prednost na globalnom tržištu".

>>>UNESCO na popis svjetske baštine uvrstio španjolsku al-Azaharu

S time se složio direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš, koji je istaknuo kako je potrebno što prije pronaći način i poduzeti mjere da se parkovi Hrvatske približe što većem broju ljudi, a da se pritom očuva okoliš.

- Ključ je pametno i održivo upravljanje, dodao je Ponoš.

Brendiranje parkova

- Kako bi se realizirali zacrtani ciljevi, pokrenuti su razni projekti radi izgradnje prosvjetiteljske infrastrukture, kreiranja brendova parkova, signalizacije, ali i edukacije zaposlenika kako bi se upoznali sa strukturom i potrebama posjetitelja i naučili upravljati turizmom, rekao je pomoćnik ministra za zaštitu prirode Igor Kreitmeyer.

Ugovoreno je 18 projekata vrijednih 686,8 milijuna kuna, još dva projekta su u planu, a riječ je o planovima upravljanja zaštićenim područjima i posjetiteljima s naglašenom edukativnom ulogom. Najveći projekti su oni u Parku prirode Papuku "Geo-info centar Voćin" od 77,2 milijuna kuna, gdje će se, među ostalim, izgraditi posjetiteljski centar, te onaj adrenalinski u Parku prirode Velebitu od 62,6 milijuna kuna, gdje će biti obnovljen razrušeni motel i postavljena rasvjeta, te dva projekta u Nacionalnom parku Krki, od kojih svaki vrijedi više od 84 milijuna kuna.

>>>NP Krka uvodi ograničenje plivanja na Skradinskom buku

Jedini hrvatski parkovi koji su ostali bez infrastrukturnih projekata su Nacionalni park Sjeverni Velebit i Nacionalni park Plitvička jezera, koji je već dobro iskoristio fondove pa je njegova infrastrukturna osnova već izgrađena. Ipak, na Plitvicama će također biti nekih inovacija, poput zatvaranja ulaza nakon popunjavanja kapaciteta i jednosmjernog kretanja po stazama tijekom srpnja i kolovoza. Osim toga, namjerava se uvesti i internetska kupnja karata kako bi se bolje upravljalo brojem posjetitelja i očuvao okoliš, rekao je Kreitmeyer.

Konferencijom "Parkovi Hrvatske i turizam" želio se potaknuti dijalog o zelenom turizmu te odgovoriti na pitanje kako sačuvati jedinstvenu prirodu 19 hrvatskih parkova i istodobno ih iskoristiti za održiv turizam.

02. svibanj 2024 04:45