11. prosinac 2017.

Quebec namijenio 3 milijarde dolara univerzalnog dohotka za uzdizanje iz siromaštva

Premijer Quebeca Philippe Couillard najavio je kako će stanovnici s ograničenom sposobnosti za rad početkom iduće godine ostvariti pravo na univerzalni dohodak, javlja CBC. Mjera je dio akcijskog plana kojim su zagarantirane 3 milijarde dolara za borbu protiv siromaštva i promicanje ekonomske uključenosti. Prema procjenama za mjeru univerzalnog dohotka moglo bi se kvalificirati 84 tisuće stanovnika Quebeca i to uglavnom onih s tjelesnim i intelektualnim teškoćama.

Do iduće godine vlada će im isplaćivati najmanje 73 dolara mjesečno, a do 2023. ta brojka trebala bi se popeti na 440 dolara, što bi značilo da će godišnje primati oko 18.029 dolara.

>>>VIDEO: Započeo je eksperiment s temeljnim dohotkom u Ontariju

Couillardova vlada također planira predstaviti dopune Zakona o socijalnoj pomoći kako bi osigurala temeljne odredbe vezane uz univerzalni dohodak.

- Ne možemo podržati zapošljavanje. Zapošljavanje nije jedino rješenje izlaska iz siromaštva, kazao je Couillard.

Vođa oporbe Jean-Francois Lisee kritizirao je predložene mjere kazavši da ih koristi samo mali dio populacije, te da je kanadsko društvo daleko od onoga što zagovara ideja univerzalnog dohotka.

Vladin plan protiv siromaštva također predlaže dodatna sredstva za postojeće programe što uključuje i 286 milijuna dolara za projekte socijalnih stanova, te 580 milijuna dolara za socijalne naknade. Socijalne naknade pojedinaca do 2018. narast će za 180 dolara godišnje, a 2021. iznosit će oko 540 dolara. Plan također uključuje i 40 milijuna dolara za izgradnju vrtića u područjima čiji stanovnici imaju niske prihode, te 300 tisuća dolara za inicijativu o mentalnom zdravlju.

>>>Iznenada, i MMF razmatra temeljni dohodak

Većina najavljenih mjera stvorena je s ciljem poticanja onih s niskim prihodima da pristupe tržištu rada ili ostanu zaposleni. Mjere uključuju i 1.8 milijuna dolara za edukaciju siromašnih o digitalnim vještinama, te skoro 34 milijuna dolara za primatelje socijalne pomoći koji žele naučiti nove vještine. Mjere su predstavljene godinu dana nakon što je Couillardova vlada uvela kontroverzna pravila prema kojima se kažnjavaju oni koji primaju socijalnu pomoć, a koji nisu poduzeli korake za pronalazak posla.

Tijekom nekoliko godina bit će isplaćene tri milijarde dolara s ciljem da se 100 tisuća stanovnika Quebeca do 2023. izvuče iz siromaštva. Ipak, pojedini aktivisti za borbu protiv siromaštva tvrde da mjere ne uključuju one s niskim primanjima.