07. rujan 2018.

Radiotaxi Zagreb tužit će državu zbog Ubera

Članovi udruženja Radio taxi Zagreb namjeravaju tužiti državu i tražiti od nje po 150 tisuća kuna odštete jer je novim Zakonom o prijevozu u cestovnom prometu ‘propustila spriječiti nezakonitu djelatnost Ubera International Holding BV Nizozemska i Ubera Croatia d.o.o. Zagreb, čime je uzrokovala neravnotežu prava i obveza na štetu taksista‘.

U Udruženju napominju da se veliki broj taksista u velikom broju već obratio DORH-u zahtjevom za mirnim rješenjem spora, što je zakonska obveza svakog tko planira tužiti državu.

>>>Uber se povlači iz jugoistočne Azije

U udruženju podsjećaju da je zakon donesen u svibnju ove godine i da je Uber svrstan u kategoriju taksi vozila.

- No Europski je sud pravde još 2017. odlučio kako je Uber prijevoznička tvrtka, a ne digitalna usluga. To samo potvrđuje navode Udruženja jer od 2015. upozoravamo sve nadležne institucije u Republici Hrvatskoj da Uber godinama krši zakon. Definiranjem Ubera kao prijevozničke tvrtke od strane Europskog suda bio je konačan dokaz da Uber u Hrvatskoj krši zakone i vlasti su imale sve elemente da ga zabrane, ali ništa nije poduzeto – kažu u udruženju Radiotaxi Zagreb.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]