Aktualno
StoryEditor

Ramljak najavio otpuštanje oko 10 posto radnika u tvrtkama kćerima u BiH

31. Svibanj 2017.

Postupak preustroja poslovanja Agrokorovih tvrtki-kćeri u Bosni i Hercegovini dovest će i do otpuštanja, no smanjenje broja radnih mjesta trebalo bi se ograničiti na oko 10 posto, izjavio je u utorak u Sarajevu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Šarović je novinarima kazao kako je to procjena koju je predstavnicima vlasti tijekom prošlotjednog susreta iznio izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak.

>>>Ministar: Što Konzum prije napusti BiH, bit će bolje i za Konzum i za građane

Šarović je pojasnio kako u Agrokoru ne kane provesti ta otpuštanja preko noći nego kroz duže razdoblje i kroz "prirodno osipanje radne snage".

Uz očuvanje što više radnih mjesta, prioritet za vlasti u BiH ostaje rješavanje duga dobavljačima Agrokora jer je procjena kako je to najslabija karika.

"Ukoliko to ne bude riješeno, čitav sistem će biti u opasnosti", kazao je Šarović, pojašnjavajući kako entitetske vlade provode nadzor nad novčanim tokovima Agrokorovih tvrtki u BiH putem bankarskog sustava, dok vlasti na državnoj razini kontroliraju eventualno iznošenje gotovo novca iz zemlje.

Nadzor krize

Čelnici vlade Federacije BiH tijekom dana iza zatvorenih vrata održali su sastanak s čelnicima Agrokorovih tvrtki u BiH, što je dio ranije dogovorenog mehanizma čiji je cilj nadzirati krizu u tom koncernu i eventualne posljedice po BiH.

>>>Ramljak dostavio prvo izvješće: Agrokor je bio u ‘krizi upravljanja’

U priopćenju dostavljenom medijima stoji kako je posebna pozornost posvećena različitim informacijama o broju zaposlenih u Agrokorovim tvrtkama, pri čemu je istaknuto kako je potrebno imati u vidu sezonsko zapošljavanje, kao i "da su oscilacije u ukupnom broju zaposlenih moguće, posebice u odnosu na kraj prethodne godine.

Sadašnji podaci o nešto više od pet tisuća zaposlenih nisu najbolji pokazatelj jer uključuju i sezonske radnike, odnosno radnike zaposlene na određeno vrijeme. U nekim tvrtkama, poput Leda

Čitluk, broj zaposlenih tako je zbog sezonskih potreba povećan za 52, navedeno je u priopćenju.

Lokalni su mediji, pozivajući se na neke od sudionika sastanka, izvijestili kako su iz Konzuma potvrdili da imaju određenih poteškoća s velikim dobavljačima koji sada uvjetuju isporuku roba jamstvima za plaćanje dospjelih obveza, dok tzv, srednji i mali dobavljači nastavljaju s redovitim isporukama jer im je Konzum važan kupac.

>>>Analitičari: Možemo očekivati vidljiviji utjecaj krize Agrokora na cjelokupno gospodarstvo

03. svibanj 2024 13:39