Aktualno
StoryEditor

Ramljak o ‘veleizdajničkoj klauzuli‘: Nije točno da me Vlada ne može smijeniti

26. Listopad 2017.

Izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak kazao je u četvrtak da ga Vlada može u svakom trenutku smijeniti i da kreditori o tome ne odlučuju te je istaknuo da se sve ovo u javnosti događa zato što su ugroženi nečiji ogromni interesi.

Odgovarajući na upit novinara nakon sastanka s privremenim vjerovničkim vijećem da komentira današnje pisanje Jutarnjeg lista, Ramljak je istaknuo da ga Vlada može u svakom trenutku smijeniti i da kreditori o tome ne odlučuju.

>>> Najveći roll-up kreditori Knighthead, VTB banka, ZABA, Monarch i Erste

Kako navodi Jutarnji list, roll-up kredit, potpisan 8. lipnja ove godine, u jednom važnom dijelu stavlja lex Agrokor ‘izvan snage‘ i kreditorima daje svu ovlast u donošenju i provođenju nagodbe vjerovnika i restrukturiranja Agrokora. Dalje navodi da Vlada ne smije smijeniti Antu Ramljaka kao izvanrednog povjerenika, jer će se to smatrati povredom ugovora o kreditiranju.

Nadalje, Ramljak je naveo da bi u slučaju njegove smjene nastupile okolnosti u kojoj vjerovnici odlučuju hoće li ići na podizanje kamatne stope ugovorene roll-upom.

"Na taj način ustvari procjenjuju da li će netko tko će doći umjesto mene ispuniti njihove planove o kojima su razgovarali sa mnom oko restrukturiranja i svega ostaloga. To je jedini smisao te klauzule. U toj klauzuli stoji moje ime, ali u toj klauzuli moglo je stajati i da izvanredni povjerenik u tom trenutku potpisuje ugovor s njima. Nisam bitan ja", pojasnio je Ramljak.

>>>Petrov: Plenković i Vlada sve su znali o roll-upu i snose odgovornost

Podsjetio je i na nestabilne uvjete kada se roll-up dogovarao, kada su svi procjenjivali da je nemoguće dobiti kredit, a raspala se i vladajuća koalicija. Kreditori koji su sudjelovali u financijskom aranžmanu tada su insistirali da se ugradi ta klauzula, "koja uopće nije sporna", rekao je.

Odgovarajući na upit novinara o sastancima s predstavnicima Knighthead Capital fonda prije nego je postao izvanrednim povjerenikom, Ramljak je kazao da se sastajao i s drugim vjerovnicima, navevši Sberbank, VTB, Erste i Zagrebačku banku.

"Već 20 godina radim taj posao, tu sam na ovom tržištu, bilo koji poslovni čovjek koji dođe u Hrvatsku i želi se informirati o tome što se događa u financijsko-ekonomskom pogledu u Hrvatskoj, na listi od 10 imena ima i moje ime. I to je bio jedini razlog zbog čega sam se tada, u tome trenutku sa svima njima nalazio, jer su me zvali i tražili", izjavio je Ramljak, kazavši da nije mogao dati povjerljive informacije fondu koji je tada već kupio obveznice i predstavio se kao većinski vlasnik obveznica Agrokora.

>>> Ivica Todorić: Nakaradni i kriminalni Ugovor o roll up kreditu odobrili Plenković i Dalić

Na upit smatra li da možda nije dobro iskomuniciran financijski aranžman za spas Agrokora, Ramljak je odgovorio: "Apsolutno smatram da on možda nije dobro iskomunicira sa cjelokupnom javnošću".

Taj ugovor, kako je kazao, nije od jučer, nego iz lipnja. "Zamislite se, zašto se baš u ovom trenutku to aktualizira kao ugovor. Ako je pitanje moje smjene veleizdaja ili bolje rečeno, ako vi smatrate da sam ja namjerno stavio klauzulu u ugovor da me se može smijeniti, da, onda sam ja veleizdajnik ove države", rekao je Ramljak.

Ponovio je kako jamči da u poslovima kreditiranja Agrokora nema nikakvog državnog jamstva, da porezni obveznici nisu dali novac za ovaj kredit, pa ga niti neće plaćati.

"Ne vidim nikakvog razloga zbog čega bi država trebala pokriti sve Agrokorove gubitke i sve one kredite koje je bivši vlasnik napravio", istaknuo je.

Na upit zašto se sve ovo danas događa, Ramljak je odgovorio: "Ogromni interesi su ugroženi koji su se godinama gradili".

>>>Jutarnji list: Kreditori upravljaju ‘lex Agrokorom’

"Zašto nakon objave revizorskih izvješća, zašto nakon onog svog otkrića nitko mene nije pitao za nijednu brojku iz tog revizorskog izvješća, ali se uporno ponavlja teza da sam ja korumpiran, da sam u suradnji s Knightheadom, čije sam predstavnike dva puta u životu vidio itd.", naveo je.

Na upit zašto Sberbank pokušava doći do imovine Agrokora izvan Hrvatske, kazao je da mu motivi nisu jasni jer čak i da uspiju doći do cjelokupne imovine izvan Hrvatske, uključujući i Mercator, njezina vrijednost je vrlo mala, kreće se između 110 i 115 milijuna eura, a 20 milijuna eura potrošit će na odvjetnika.

"Ja im danas nudim 120 milijuna eura bez ikakvih troškova", naveo je Ramljak.

27. travanj 2024 01:16