Korona i biznis
29. kolovoz 2017.

Retrovizor: Uskoro godina dana od Plenkovićeva predstavljanja velikih planova Vlade

https://www.youtube.com/watch?v=85_oobuXHBo

- Poduzetnici moraju znati što očekivati. Iduća godina bit će godina poduzetništva. Poduzetnici, mali i srednji, kralježnica su gospodarstva, a idućih godinu dana temelj su promjena i rasta, kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković prošle godine na Liderovoj konferenciji Dan velikih planova.

U skladu sa stavom kako poduzetnici moraju biti dobro upućeni u buduća zbivanja na poslovno-političkoj sceni, tek izabrani premijer sudjelovanje na najvažnijem poslovnom događaju u Hrvatskoj iskoristio je kako bi svima okupljenima, ali i široj javnosti predstavio pet osnovnih točaka ekonomske politike nove Vlade:

  • cjelovitu poreznu reformu
  • ulaganje u generatore rasta
  • povećanje učinkovitosti institucija digitalizacijom
  • održivo upravljanje javnim financijama
  • reformu obrazovnog sustava

Plenković je pritom svaku od pet navedenih točaka detaljnije objasnio.

– Prvo, provest ćemo cjelovitu poreznu reformu. Nakon analize poreznog sustava, predstavit ćemo promjene, proteklih godina često se mijenjao što je dovelo do nesigurnosti. Pojednostavljenje i sigurnost sustava. Kroz smanjenje neporeznih davanja rasteretit ćemo poduzetnike i građane, smanjit ćemo troškove. Svim mjerama želimo vratiti povjerenje ulagača i učiniti hrvatsku poželjnom destinacijom. Aktivirat ćemo državnu imovinu. Javna poduzeća proći će temeljito restrukturiranje, stručne uprave odgovarat će za svoj rad i rezultate.

Na Danu velikih planova premijer Plenković najavio je kako će do 2020. godine Vlada ostvariti ciljeve koji obuhvaćaju gospodarski rast od pet posto, nova radna mjesta i stopu zaposlenosti od 68 posto.

Drugo, ulagat ćemo u generatore rasta. Poljoprivreda je prva i temeljna, koncesije i prodaja imovine. Rast je i u turizmu, produljenje sezone i povećanje kapaciteta. Industrija je zanemarena, potaknut ćemo ju osobito izvoz, on je temelj gospodarskog rasta. Poticat ćemo domaću proizvodnju, učinkovitu administraciju…

Treće, povećat ćemo učinkovitost institucija, nastavlja se digitalizacija, uvodi e-uprava, povezivanje javne uprave. Cilj je uspostaviti jedinstveni način komunikacije, da se na internetu sve vidi. Jačat ćemo neovisnost pravosuđa, skratiti sudske procese.

Kao četvrto, Andrej Plenković spomenuo je održivost javnih financija. Nastavit ćemo sa smanjivanjem deficita proračuna. Proračun za iduću godinu temeljit će se na tom principu. Nastavit ćemo s dijalogom s EK. Cilj je smanjiti deficit, jačati konkurentnost. Proračun je točka preokreta. Javne financije će nastaviti pozitivnim smjerom, popraviti izglede rejtinga i sam rejting. 2017. kontrolirat ćemo rashode proračuna, mirovine, sufinanciranje projekata itd. Korištenje fondova EU treba povećati. O tome sam razgovarao s Jean-Claudeom Junckerom kao i o povezivanju s fondom EU za strateška ulaganja. Deficit želimo smanjiti na dva posto. Hrvatska 12 milijardi kuna plaća kamate na javni dug. Javni dug je u mandatu Vlade od 2011. do 2015. skočio za 13 milijardi kuna. To je neodrživa dinamika rasta. Ključan naglasak fiskalne politike je to. Za 4,6 milijarde kuna se ove godine smanjio realni javni dug. Do 2020. planiramo imati uravnotežen proračun.

Peto, reforma obrazovnog sustava. Poduzetnici se žale da ne mogu naći radnu snagu, a mladi odlaze u inozemstvo. Novi obrazovni sustav mora biti cilj svih društvenih aktera. I bit će u tijesnoj vezi s gospodarstvom. Unatoč rastu na ljestvici  Doing Business, moramo nastaviti s reformama, pogotovo obrazovnog sustava.

Ne propustite priliku da iz prve ruke od predstavnika vlasti, etabliranih ekonomskih stručnjaka i najvećih hrvatskih gospodarstvenika iz raznih sektora industrije i poduzetništva, pravodobno saznate mnoštvo korisnih informacija te na što se sve treba pripremiti za uspješno poslovanje na hrvatskoj i inozemnoj ekonomskoj sceni u 2018. godini. Za sudjelovanje na Danu velikih planova još se možete prijaviti ispunjavanjem online obrasca.