Aktualno
StoryEditor

Revolucionarna nanotehnologija liječi rane i obnavlja organe

09. Kolovoz 2017.

Znanstvenici su predstavili revolucionarnu tehnologiju koja ima sposobnost obnavljanja oštećenih organa i liječenja ozbiljnih rana samo jednim dodirom jastučića veličine kovanice, piše Telegraph.

Uređaj koristi nano čipove koji reprogramiraju stanice kože koje onda stvaraju bilo koju vrstu stanica potrebnih za liječenje. Neinvazivna procedura traje manje od sekunde, a laboratorijska ispitivanja dokazala su vraćanje funkcije oštećenih krvnih žila u roku od nekoliko dana.

>>>Broj slijepih će se do 2050. utrostručiti

Ovakva tehnika s pomoću električne struje potiče DNK u stanicama kože koje se pretvaraju u specifične gradivne stanice bilo kojeg drugog dijela tijela, poput arterija, pa čak i organa.

Takozvana TNT (eng. Dubbed tissue nanotransfection ) tehnika nudi bolje mogućnosti liječenja pacijentima kojima je potrebna složena rekonstruktivna kirurgija, kao i onima čiji organi prerano stare.

Američki znanstvenici koji su stvorili tu tehnologiju kažu da se ona čak može koristiti u borbi protiv neuroloških bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove. Vjeruju i da će moći reprogramirati stanice kože za uzgoj moždanih stanica na perifernom dijelu tijela kao što su ruke, a onda će se te stanice ubrizgavati u mozak.

Tim na Sveučilištu Ohio uspješno su testirali tehnologiju na svinjama i miševima, a stopa uspješnosti iznosila je 98 posto.

>>>EU protiv kroničnih upalnih bolesti – hrvatski znanstvenici dio prestižnog međunarodnog projekta ‘SYSCID’

U jednom eksperimentu, noga miša s ozbiljnim ozljedama obnovljena je u manje od tjedan dana zahvaljujući reprogramiranu stanica kože za stvaranje vaskularnih stanica, a nakon dva tjedna u potpunosti je zacijelila.

Znanstvenici planiraju započeti klinička ispitivanja na ljudima iduće godine.

Za razliku od terapije matičnim stanicama, TNT ne zahtijeva nikakve laboratorijske procedure prije samog postupka, što znači da se može provoditi u svakoj zdravstvenoj ustanovi, uključujući ambulante.

Budući da su nove reprogramirane stanice proizvedene od strane pacijentovog imunološkog sustava, nema potrebe za korištenjem imunosupresivnih lijekova koji su neophodni kod transplantacija. Tehnika se oslanja na nano čipove, ali i na specifične biološke informacije koje će odrediti kako reprogramirati te stanice.

26. travanj 2024 23:30