Aktualno
StoryEditor

Rim rehabilitirao ‘liberalnog‘ Ovidija

19. Prosinac 2017.

Rimsko gradsko vijeće u prošli je tjedan rehabilitiralo svog slavnog pjesnika Ovidija, dvije tisuće godina nakon što je izgnan iz Vječnog Grada jer je rasrdio jednog od najmoćnijih vladara u povijesti.

Jednoglasnom odlukom gradskih vijećnika Ovidiju je ispravljena "velika nepravda", kaže se u odluci.

>>>Benedikt Kotruljević, trgovac i ekonomist: Mnogi su propali od velikog posla, a nitko od maloga

Ovidije, najpoznatiji po svojim Metamorfozama i Umijeću ljubavi, protjeran je iz Rima odlukom cara Augusta 8. godine. Završio je u današnjoj Constanti u Rumunjskoj, gdje je i umro 17. godine.

Što je moćnog cara potaknulo na takvu odluku jedna je od najvećih zagonetki u književnosti. Nijedan onovremeni izvor nije o tome dao nikakve pojedinosti pa povjesničari imaju jedino Ovidijevo obrazloženje.

A on je tajanstveno zapisao da je to bilo zbog "pjesme i pogreške", odnosno zbog sadržaja Umijeća ljubavi, pomalo subverzivna i duhovita naputka o tome kako osvojiti i zadržati djevojku.

Augustu se to, blago rečeno, nije svidjelo jer nedugo prije nametnuo niz zakona protiv preljuba.

"Iako pjesma otvoreno ne zagovara preljub, nije niti daleko od toga", rekla je profesorica klasične književnosti na Oxfordu Rebecca Armstrong.

>>>Jadranka Sloković: Htjela sam se baviti književnošću, ali kazneno pravo je prevladalo

"To definitivno nije pjesma koja poštuje tradicionalne moralne vrijednosti, a niti cara i njegovu obitelj. Primjerice, Ovidije kao odlične lokacije za zavođenje djevojaka preporučuje nekoliko javnih spomenika koje je August podigao", kaže Armstrong.

Tajanstvena "pogreška"

Ali samo to vjerojatno nije bilo dovoljno da ga car potjera iz grada, jer je Umijeće ljubavi objavljeno nekoliko godina prije te odluke.

Stručnjaci vjeruju da je pjesnikova tajanstvena "pogreška" bila kap koja je prelila Augustovu čašu.

"Često se sugerira da to ima nekakve veze sa skandalom oko Augustove unuke Julije, koja je isto protjerana 8. godine zbog preljuba s rimskim senatorom", kazao je Armstrong.

Ovdije je mrzio boravak na "divljoj granici" na Crnom moru i nekoliko puta molio da mu se dopusti povratak. Car ga nije uslišio.

Samome sebi nije pomogao time što je u progonstvu napisao "da je August nesofisticirani čitatelj poezije koji ne zna prihvatiti šalu".

"Zanimljiva strategija za dobivanje pomilovanja", kaže Armstrong uz smiješak.

>>>Ovo nije knjiga

Nepravda nanesena Ovidiju ispravljena je povodom 2000. godišnjice njegove smrti. U odluci grada Rima naglašava se kako je njome vraćene" sloboda i dostojanstvo" čovjeku koji je nadahnuo "Dantea, Boccaccia, Shakespearea, Joycea, Kafku i Boba Dylana".

Ovdije nije jedina slavna ličnost kojoj se Italija nedavno ispričala. Firenca je 2008. zatražila oprost za to što je proganjala Dantea, koji je pobjegao iz grada u kojem je osuđen na smrt zbog svojih političkih uvjerenja.

24. svibanj 2024 04:28