Korona i biznis
12. svibanj 2018.

Rockfellerove umjetnine prodane na dražbi za rekordnih 830 milijuna dolara

Dražba stoljeća na kojoj su ponuđene umjetnine iz zbirke pokojnoga američkog milijardera Davida Rockefellera i njegove supruge Peggy ostvarila je prihod od 830 milijuna dolara, što je apsolutan rekord kada je posrijedi aukcija predmeta iz privatne zbirke.

>>>Beskućnik spasio vrata legendarnog Chelsea Hotela koja idu na aukciju

Predmete je na aukciji ponudio njegov unuk, a radilo se o više od 1500 predmeta ponuđenih kupcima iz cijelog svijeta u zgradi aukcijske kuće Christie‘s na Manhattanu.

Među eksponatima su bili radovi Moneta, Picassa, Rivere, Kooninga, Miroa, Hoppera, Gaugina kao i razni ukrasni porculanskih predmeti iz cijelog svijeta, namještaj i mnoge osobne stvari pokojnog multimilijardera. Dražba je počela 8. svibnja i trajala je tri dana.

>>>Na aukciji nikad viđene fotografije Marilyn Monroe s njezinog posljednjeg foto sessiona

David Rockefeller umro je u ožujku 2017. u dobi od 101. godine i bio je sin Johna Davisona Rockefellera i unuk legendarnoga naftnog magnata Johna D. Rockefellera koji je umro 1937. u 97.

Rockefelleri su poznati po donacijama stotina milijuna dolara za financiranje umjetnosti, obrazovanja te medicinskih ustanova i istraživanja.