Aktualno
StoryEditor

Roglić: Vlada je fer, povećanje minimalca bez kompenzacije vodi gubitku radnih mjesta

06. Prosinac 2017.

Premijer Andrej Plenković najavio je da će vlada razmotriti paket mjera koji uključuje i povećanje minimalne plaće za 5 posto, a vlasnik grupe Orbico Branko Roglić ističe kako je u tom slučaju kompenzacija poslodavcima neophodna.

- Vlada nas poslodavce i sindikate nije pitala. Znali su da će povećanje minimalca morati kompenzirati, to je s njihove strane fer jer gospodarstvo više nema mjesta za povećanje plaća, inače ćemo izgubiti radna mjesta, kazao je Roglić

- U Orbicu nemamo ljude zaposlene na minimalcu, ali se borimo kako bi se skinuo teret s poslodavaca, ne da bi se nama povećao profit već da možemo ljudima povisiti plaće. Želimo da si naši ljudi mogu osigurati pristojan život, objašnjava Roglić.

>>>Plenković: Dogovorene su mjere za povećanje minimalca uz kompenzaciju poslodavcima

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever pak ističe da se razgovori o povećanju minimalne plaće vode već dulje vrijeme, a sindikati su početkom jeseni uputili pismo ministru Paviću s dva prijedloga koji se tiču izmjene zakona o minimalnoj plaći te sam iznos minimalca.

Navodi i kako su poslodavci vodili razgovore unutar ministarstva financija oko povlastica za bruto 2, te da i sindikatima i poslodavcima situacija odgovara.

- Danas smo dobili više informacija, minimalac će rasti za 5 posto, a poslodavci koji svojim radnicima isplaćuju minimalnu plaću će  dobiti potporu u vidu obračuna za bruto 2, što će im osnovicu minimalne plaće smanjiti za 50 posto, objašnjava Sever.

>>>Pavić: Minimalna plaća raste za 131 kunu, poslodavcima smanjena osnovica za obračun doprinosa

- Ovo je pomak, ali to nije dovoljno jer su sindikati tražili da se odredi povećanje u iznosu od 45 posto prosječne plaće, a nakon godinu dana u iznosu od 50 posto što se nalazi u ciljevima i preporukama Europske konfederacije sindikata, dok će ovako iznositi 42,1 posto, dodaje.

Zaključuje da ni jedna minimalna plaća u Europi ne bi trebala biti manja od 60 posto medijalne plaće, što bi preračunato u hrvatsku plaću iznosilo oko 53 posto prosječne plaće.

Vlasnik krapinske tvornice konfekcije Kotka, Ivica Cerovečki ne očekuje, kako kaže, nikakve revolucionarne promjene, te navodi da bi u četvrtak trebali saznati detaljnije informacije.

>>>SDP predlaže minimalac u iznosu 60 posto prosječne plaće i stimuliranje rada na neodređeno

Ističe da ako dođe do povećanja za 5 posto iduću godinu završit će s gubitkom. Troškovi radnika ove krapinske tvornice iznose 78 posto, a kako bi izbjegli nedaće posljednje dvije godine radili su na stvaranju novog proizvoda a to je šivanje odijela po mjeri.

- Premijer, ministar rada i ministrica gospodarstva tvrde da će promjene biti pozitivne, ali da budemo strpljivi. Nadam se da je vlada ozbiljno shvatila kako stvari stoje i da će napraviti više nego dosadašnje vlade, poručuje Cerovečki.

26. travanj 2024 20:46