Korona i biznis
27. ožujak 2018.

Rumunjski ministar obrane zainteresiran za pušku HS produkta

Ministar obrane Damir Krstičević izjavio je u srijedu novinarima da Hrvatska u procesu nabave borbenih zrakoplova traži strateškog partnera koji će joj dati operativno iskustvo, kao i iskustvo održavanja zrakoplova i logistike, s obzirom da je riječ o složenom postupku.

- Moramo sa zrakoplova druge generacije, koji sada koristimo, prijeći na zrakoplov četvrte generacije, rekao je Krstičević novinarima prije početka skupa o poslovnim odnosima hrvatske i rumunjske obrambene industrije, na kojem je sudjelovao i rumunjski ministar obrane Mihai-Viorel Fifor.

Novi vojni zrakoplov je tehnološki iskorak za Hrvatsku

S druge strane, dodao je Krstičević, Hrvatska želi strateškog partnera koji će investirati u hrvatsko gospodarstvo i otvoriti radna mjesta. Ustvrdio je kako je to ogroman tehnološki iskorak za Hrvatsku vojsku koja time dolazi do znanja, tehnologije i mladih stručnjaka. Upitan kupuje li Hrvatska od Izraela polovne zrakoplove F-16, kao što su to već objavili mediji, Krstičević je rekao da će danas u 18 sati biti održana sjednica Vijeća za obranu na kojoj je jedna od točka dnevnog reda donošenje odluke o višenamjenskom borbenom avionu.

>>>Krstičević: U nabavci zrakoplova vodit ćemo računa da zemlja partner investira u naše gospodarstvo

Odgovarajući na pitanje je li riječ o "izraubanim zrakoplovima" Krstičević je odgovorio kako je to rekao samo jedan pilot. "Pitajte druge pilote, pitajte Ivicu Ivandića koji je MIG-om pobjegao iz JNA, pitajte tog čovjeka što on misli", rekao je Krstičević.

Nije rekao kada će odluka Vijeća biti poznata, već je ustvrdio kako mu je drago "sve što jača sposobnost pobjedničke Hrvatske vojske". Želimo jači HV koji je jamac sigurnosti i opstojnosti Hrvatske, u tome je vrlo bitno i naše borbeno zrakoplovstvo, poručio je. Na upit bi li cijeli proces mogao biti transparentniji i boji li se sudskih tužbi onih koji izgube na natječaju, Krstičević je odgovorio da proces traje godinu dana, a ponude su dale "vrhunske države s vrhunskim proizvodima".

>>>Vidović: Nabava borbenih zrakoplova obavijena je velom tajne

Novinare je zanimalo i jesu li konzultacije s rumunjskim partnerom o F-16 osnažile njegovo uvjerene da je to zrakoplov koji nam treba. Krstičević je rekao da su kroz jednogodišnji proces prikupljali iskustva Rumunjske, Češke i Mađarske, koja je Hrvatskoj prenijela iskustva o Gripenu.

- Stručni tim je sagledao sve parametre da odluka bude realna, u našoj odluci moramo voditi računa o sposobnosti, koliko to košta i svim drugim izazovima hrvatskog društva - školstvo, zdravstvo i poljoprivreda, sve su to ključni parametri o kojima trebamo voditi računa, kaže Krstičević.

>>>VIDEO/FOTO: Krstičević upoznao Gripen

Rumunjski ministar Fifor, čija je zemlja već nabavila 12 polovnih zrakoplova F-16 proizvedenih osamdesetih godina, rekao je da su rumunjske vojne snage vrlo zadovoljne s tim letjelicama, pa ih namjeravaju kupiti još 36. Kupljene zrakoplove obnovili su u Rumunjskoj tvrtki Aerostar, pa smatra kako je to najbolji izbor koji su imali. Rumunjska očekuje da se uključi u program nabavke F-35, ali to je dugotrajna procedura.

Rumunjska zainteresirana za hrvatsku pušku

Krstičević i njegov rumunjski kolega razgovarali su i o jačanju obrambene suradnje, a hrvatski ministar izvijestio je da je Rumunjska zainteresirana za hrvatsku pušku, što je prilika za tvrtku HS produkt. Rumunjski ministar, koji je u uzvratni posjet Hrvatskoj došao s predstavnicima rumunjske vojne industrije, rekao je da osim suradnje u vojnim pitanjima dvije zemlje pokušavaju uspostaviti suradnju i na području obrambene industrije.

>>>Krstičević: Hrvatska sustavno povećava vojni proračun

- Pokušavamo uspostaviti suradnju na području prodaje oružja koje hrvatska proizvodi. Mi ćemo oružje testirati i ako se pokaže dobrim za rumunjsku vojsku, započet ćemo pregovore o tehnološkom transferu i industrijskoj suradnji, jer bi se ovo oružje trebalo proizvoditi u Rumunjskoj, rekao je Fifor.

Odgovarajući na pitanje hoće li nova situacija s protjerivanjem ruskog diplomata utjecati na dogovor o remontu helikoptera s ruskim tvrtkama, Krstičević je ustvrdio kako je to dogovoreno.

- Uvjeti ugovora su precizni s jedne i druge strane, mi kao korisnik, onaj tko je dobio posao, vjerujem da će se svatko držati odgovora, poručio je Krstičević.