12. ožujak 2018.

Sabor: Verbalni ping-pong zbog Istanbulske konvencije; Plenković mogući kandidat za šefa EK

Izlaganje nezavisnog Željka Glasnovića na temu Istanbulske konvencije, u ponedjeljak ujutro uzavrelo je atmosferu u sabornici, opomene je zaradio SDP-ovac Gordan Maras, koji je među ostalim pitao predsjedavajućeg Furia Radina je li ga sram što podržava "one koji zapravo nisu za tu kovenciju", a Radin koji mu je bezuspješno pokušavao oduzeti riječ i na kraju mu je poručio da "od sebe prestane raditi karikaturu".

- Živimo do neke razine u jednom udbaško-komunističkim kalifatu...Nasljednici bivšeg sustava danas su našli novu ideologiju, rodnu ideologiju, zamijenili ju za marskizam i titoizam, poručio je Glasnović nakon stanke koju je zatražio na početku zasjedanja.

>>>Umjesto u srijedu saborski zastupnici počinju s radom u ponedjeljak

Osvrćući se na sadržaj Istanbulske konvencije, kazao je kako je poznato da su svih 48 mehanizama koji štite ženu i djecu već u hrvatskom pravosuđu i upisani su u našem zakonodavstvu.

- Što su rodno neutralni zakoni? Ubrzo ćemo trebati ovdje u Saboru šest zahoda, jedne za muškarca zarobljena u muškom tijelu, ženu u muškom tijelu i obratno... U takvim zahodima je već zabilježeno oko 200 napada na djevojčice i žene...Čista perverzija, poručio je Glasnović.

Glavašević: Glasnović opet vrijeđa

SDP-ovac Bojan Glavašević požalio se na povredu saborskog Poslovnika.

- Zastupnik svojim ponašanjem ne smije odudarati od pravila ponašanja u Saboru, a jedno od tih pravila je poštivanje Ustava. Hrvatska je demokratska država, a ne kalifat i njegova fraza je uvredljiva, osim što je neistinita, ustvrdio je Glavašević.

>>>Zbog prošlotjedne maratonske rasprave o Poslovniku, Sabor ovotjedno zasjedanje počinje u utorak

Sve što je Glasnović izgovorio je"u kontinuitetu sa stankama u kojma on vrijeđa manjine, seksualne manjine te je krajnje vrijeme da dobije opomenu", rekao je Glavašević.

SDP-ovac Gordan Maras zamjerio je pak predsjedavajućem Furiju Radinu, koji u Saboru predstavlja talijansku nacionalnu manjinu, što kao predstavnik manjina ne reagira.

Vidno uzrujan Furio Radin mu je uzvratio kako bi bio iznenađen da Maras nije u raspravu uvukao i manjine. "Bilo tko da je na vlasti, i kad ste vi bili na vlasti, mi smo navikli na takve stvari", rekao je.

>>>‘Teatar apsurda’: Saborska rasprava o Poslovniku trajala cijelu noć, citiralo se Evanđelje po Mateju

Glavašević je pak inzistrao da se Radin kao predsjedavajući očituje je li bilo povrede Poslovnika. Radin mu je rekao kako je bila riječ o izražavanju mišljenja.

To je pak izazvalo Marasa. "Ne trebamo se čuditi ako Glasnović tako nastupa, kad predsjedatelj dopušta da se rodna ravnopravnost uspoređuje s najgnusnijim kriminalom", rekao je.

Maras je potom nastavio u nešto mirnijem tonu o najavljenoj mirovinskoj reformi, pri čemu je oštro prozvao Vladu, premijera Andreja Plenkovića i "sve koji podržavaju aktualnu saborsku većinu".

>>>VE: Svrha Istanbulske konvencije je edukacija protiv rodnih stereotipa da je žena inferiorna

- Sram Vas je jer podržavate one koju zapravo nisu za Istanbulsku konvenciju, nastavio je Maras na račun Radina, koji mu je uzvratio kako tu konvenciju nije ratificirala niti njegova stranka kada je bila u prilici.

‘Prepucavanje‘ između Marasa i Radina završilo je dvjema opomenama SDP-ovcu zbog verbalnog a potom, kako je predsjedavajući objasnio, i neverbalnog ponašanja.

- Što sam napravio? ... Vas je zasmetalo što sam rekao da podržavate Plenkovića. Što Vas je sram..., nastavio je Maras.

>>>Plenković HDZ-ovcima: Pročitajte Istanbulsku konvenciju, zatim donosite zaključke

Radin mu je bezuspješno pokušao oduzeti riječ te mu na kraju poručio: "Nemojte od sebe praviti karikaturu!"

Pupovac: Prestanite s kulturom verbalnog nasilja 

Da bi se osvrnuo na jutrošnja događanja u Saboru stanku je potom zatražio SDSS-ov zastupnik Milorad Pupovac.

- Ako se nema ozbiljnih argumenata onda upiranje prstom i polemiziranje neverbalnim sredstvima podsjeća na neka neslavna i sramotna vremena rasprava u Saboru od 90-tih godina. Samo još da počnu letjeti predmeti iz klupa prema predsjedavajućem, rekao je Pupovac.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u subotu je pozvao članove stranke da o Istanbulskoj konvenciji ne donose zaključke samo na temelju debate u kojoj ona dobija ideološku konotaciju, nego da pročitaju tekst Konvencije čija je bit, kazao je, zaštita žena od nasilja, te je poručio kako na raspravi stranke o tome u ponedjeljak očekuje jedinstven stav.

>>>Plenković: Istanbulska konvencija za dva tjedna na Vladi; Hrast najavio referendum

“Hrvatska Vlada, a i Hrvatski sabor odgovorno će pristupiti toj temi, pojasnit će u zakonskom prijedlogu sve što eventualno može ili jest nekome prijeporno, a isto tako će u okviru jedne interpretativne izjave staviti ‘osigurače’ koji će na vrlo jasan način spriječiti bilo kakvo krivo tumačenje eventualno pojedinih dijelova Konvencije”, ponovio je Plenković i na proslavi 28. obljetnice osnivanja HDZ-a Velike Gorice, na kojoj je Mirko Matić, jedan od utemeljitelja stranke, za govornicom poručio da je HDZ utemeljen na demokršćanskim vrijednostima i da ne treba usvojiti zakone koji nisu u skladu s Božjim i prirodnim zakonima.

>>>VE: Svrha Istanbulske konvencije je edukacija protiv rodnih stereotipa da je žena inferiorna

“Budući da je prvi ogranak HDZ-a na području Zagrebačke županije osnovan u Krašiću moram ovdje i spomenuti bl. Alojzija Stepinca. Blaženog kardinala spominjem jer je sačuvao Katoličku crkvu unatoč svim progonima na ovim prostorima kao i nacionalni kršćanski duh našeg naroda, a što je bilo ključno u 90-tim godinama. Ovo ističem jer ove vrijednosti neki i danas dovode u pitanje iskrivljenim ideologijama i kojekakvim kurikulima, konvencijama kroz nametanje zakona”, istaknuo je predsjednik županijskog odbora Zajednice utemeljitelja HDZ-a “dr. Franjo Tuđman” Zagrebačke županije Mirko Matić.

Plenković: Na Istanbulskoj konvenciji su radili i naši stručnjaci

Plenković je istaknuo da je riječ o konvenciji koja se zove Konvencija o zaštiti žena od nasilja i nasilja u obitelji i da će ona biti jedna od tema dnevnog reda sastanka Predsjedništva i Nacionalnoga vijeća HDZ-a u ponedjeljak.

>>>Višnja Ljubičić: Žene zarađuju 11 posto manje, majčinstvo je u poslovnom životu velika prepreka

Rekao je da je to tema koja je, kako vidi, dobila i u raspravi čak i njihovog utemeljitelja gospodina Matića, jednu “ideološku konotaciju”.

“Jedan dokument koji da budemo sasvim otvoreni je rađen na međunarodnoj razini u okviru Vijeća Europe kojem smo mi htjeli i željeli pristupiti 1996. i tada dobili prvu europsku potvrdu da smo ispunili kriterije slobode, demokracije, zaštite ljudskih prava i pravne države. Ta četiri elementa. Sjećate se koliko smo bili ponosni na to članstvo u studenome 1996. E taj dokument, drage kolegice i kolege, izrađivan je u vrijeme HDZ-ove vlade u drugoj polovini prošloga desetljeća”, kazao je Plenković. Dodao je da su na tom dokumentu “radili naši stručnjaci, koje je naša Vlada slala da rade na tim dokumentima”.

>>>Oporba pokreće interpelaciju o ratifikaciji Istanbulske konvencije

“Dokument je usmjeren na ono temeljno pitanje kako na različitim komparativnim analizama napraviti konvenciju koja će pomoći zaštiti žena od nasilja, fenomenu, koji na žalost postoji i kod nas, gdje nam brojevi nisu osobito ohrabrujući, gdje nam slučajevi i ubojstava nisu ohrabrujući, naprotiv. Fenomen je to s kojim se hrvatsko društvo, hrvatska država, a i mi kao odgovorna politička stranka moramo baviti na dnevnoj razini. Nećemo samo hvaliti uspjehe hrvatske policije i MUP-a kada sjajnom akcijom riješi pitanje šverca droge i sprječavanja da naši mladi budu zavedeni jednim od najgorih pošasti, a to je droga. I ovo je pitanje u kojem zahtijevamo snažnu državnu aktivnost i veliku političku odgovornost pa i vodstvo najveće hrvatske stranke”, poručio je Plenković.

Zastupnike je pozvao da prestanu s kulturom verbalnog nasilja i ponižavanja u Saboru.

- Prepucavamo se i raspravljamo na temelju onoga što čujemo po saborskim kuloarima, portalima, forumima i birtijama. To nije nikakva ozbiljna saborska rasprava. Ozbiljna rasprava je baviti se raspravom o svakom detalju zakona uključujući i zarez. Ovo što mi radimo apsolutno je protivnom parlamentarizmu, zamjerio je Pupovac.

>>>Glasnović osmislio upitnik s 9 pitanja – ‘okvir za buduću lustraciju’

Dodao je i kako bi predstavnici nacionalnih manjina mogli govoriti "o svemu onome o čemu inače ne govore u interesu mira i tolerancije. A mogli bismo govoriti, imamo i radi čega i zašto", poručio je Pupovac.

Glavašević: Forma postala važnija od sadržaja

- Ono što se dogodilo jako je dobar primjer gdje je forma postala važnija od sadržaja i tako ne bi trebalo biti, iznio je svoje viđenje jutrošnjih događanja Bojan Glavašević koji je u ime SDP-a zatražio stanku.

Konfliktu, zbog kojeg mu je, kaže, žao bila je šutnja i ignoriranje skandaloznog sadržaja koji je izrekao Glasnović.

>>>Beus Richembergh traži psihijatrijsko vještačenje za ‘žrtvu paljbene skupine u Saboru’ Glasnovića

- U redu Vam je da o dokumentu koji je velika i važna tema gospodin Glasnović govori za govornicom laži... Ova situacija, koja nije lijepa, između gospodina Radina i Marsa će se riješit rukovanjem i kavom, no ona spušta razinu političke komunikacije i građani su je gledali s prezirom. Ali, s još većim prezirom su gledali i našu šutnju i nereagiranje na ono što je Glasnović napravio jutros i radi skoro svako jutro, ustvrdio je Glavašević.

S tim se nije složio Hrvoje Zekanović (Hrast).

- Vi ste omalovažavali druge zastupnike! Rekli ste da je on lažljivac, u maniri komunizma, dosljedno sebi ste dali za pravo da kažete tko govori istinu, a tko laže. Ja se neću boriti protiv onoga što govori general Glasnović nego protiv onog što govorite Vi, rekao je Zekanović.

Panenić: Pad industrijske proizvodnje pada ovakvim raspravama u drugi plan

Stanku zbog gospodrske situacije zatražio je Mostovac Tomislav Panenić, koji je ustvrdio kao je ovakvim jutrošnjim prepucavanjima njegova tema o padu industrijske proizvodnje pala u drugi plan.

- Industrijska proizvodnja nam je pala treći mjesec za redom, prvi put nakon 2013. i mislim da bi to trebala biti tema za prepucavanja i hajdemo pomoći nešto što može pomoći građanima... Pada prizvodnja kapitalnih proizvoda..., rekao je Panenić.

>>>Noćni marš: Plenković otvoreno laže o datumu ratifikacije Istanbulske konvencije

"Dobrom vijesti" drži medijske najave da bi premjer Andrej Plenković mogao biti kandidat za šefa Europske komisije.

- Ovako je on nesretan sa svojom ekipom u Vladi... Nesretan je zato što rezultati rada njegove Vlade ne pokazuju se, imamo negativne pokazatelje. I mi smo također nesretni što se tako događa.. Podržat ćemo njegovu kandidaturu, da bude šef Europske komisije. Njemu će biti u tom trenutku odmah bolje, nama nadam se da će tada krenuti, jedino ne znam za EU, što će se s njom dogoditi,rekao je Panenić.