Korona i biznis
01. kolovoz 2018.

SAD se suprotstavlja Kini ulaganjem 100 milijuna dolara u Aziju

Kako bi konkurirali sve većem kineskom utjecaju SAD je odlučio uložiti 113 milijuna dolara u digitalnu ekenomiju, energetiku i infrastrukturu na području Azije.

Američki državni tajnik Mike Pompeo predstavio je ‘Indo-pacifičku‘ gospodarsku strategiju upravo u vrijeme napetih odnosa SAD-a i Kine, javlja BBC. Navedena strategija uključuje zapadnu obalu SAD-a, jugoistočni dio Azije i Indije, te je svojevrsna protuakcija na kinesku inicijativu ‘Pojas i put‘.

>>>Treba li Europljanima američki ukapljeni plin?

Ipak, sredstva koja Trumpova administracija planira uložiti u provođenje strategije nisu ni približno vioska onima koja je Peking uložio u obnovu luka, cesta i željeznica diljem Azije i šire.

Kinesku inicijativu mnogi smatraju pokušajem vlasti da povećaju svoj politički i strateški utjecaj globalno. Bez obzira na visinu uloga, analitičari pojašnjavaju kako je najavljena inicijativa znak da SAD želi povećati svoj angažman u azijskim gospodarstvima.

>>>Povod trgovinskog rata, krađa intelektualnog vlasništva, jeftina je propaganda

SAD provodi jak protekcionistički program s kojim su započeli kada je 2016. godine na čelo države zasjeo Donald Trump. To dokazuje i prošlogodišnji izlazak SAD-a iz Trans Pacifičkog partnerstva, nakon čega je ove godine uslijedilo nametanje uvoznih carina na kinesku robu, kao i optužbe upućene toj državi zbog krađe intelektualnog vlasništva.