Aktualno
StoryEditor

Samoća, izolacija i ‘čudesna melankolija‘ u pismima božanstvene Garbo

05. Prosinac 2017.

Kolekcija pisama američke glumice švedskoga porijekla Grete Garbo koja će uskoro biti ponuđena na dražbi, otkrivaju u kojoj je mjeri ova engimatična zvijezda Hollywooda bila usamljena, prenosi BBC.  Kolekcija od 36 pisama napisanih između 1930. i 1940. godine prikazuje jednu "usamljenu ženu koja je živjela izolirano".

Garbo je zazirala od medija. Od njih se vrlo rano distancirala unatoč velikoj slavi, a njezin je život sve do smrti 1990. ostao velik misterij. Kolekciju pisama će 12. prosinca na dražbi ponuditi londonski Sotheby‘s.

U njima je pisala bliskim prijateljima iz Švedske, otkrivajući im svoj samotnjački način života i depresiju od koje je patila te o tomu da je s nestrpljenjem čekala da život na Beverly Hillsu zamijeni švedskom prirodom.

>>>U režiji luksuza

- Ovih posljednjih nekoliko dana tako je sivo... puno razmišljam o Tistadu. O ljetima kada ondje kiši i kad nas obuzima ta čudesna melankolija, napisala je božanstvena Garbo u jednom od pisama.

Otkrila je i da je u Hollywoodu gotovo uvijek sama i da često razgovara sama sa sobom.

- Vozim se prema plaži i šećem i to je uvijek čudesno... ali to je to, napisala je u pismu poslanom 1939. švedskoj grofici Mari Wachtmeister.

Pisala je i o tomu kako je razočarana izmjenama napravljenim u filmu "Žena s dva lica" u kojemu se posljednji put pojavila na velikom ekranu 1941. godine.

>>>VIDEO: Dita Von Teese pjeva o ženi koja žudi za zadovoljstvom

Velika glumica snimila je 28 filmova. Dobila je naziv Božanstvena, no bila je veliki pustinjak. Odbijala je intervjue, autograme, pojavljivanje na premijerama, a dok je živjela na Beverly Hillsu nije odgovarala ni na pisma obožavatelja.

Kad je se s 30 godina povukla iz svijeta filma i glamura preselila je u New York i živjela sama u jednom stanu na Manhattanu.  Nikad se nije udavala, a nije imala ni djecu.

Početna cijena njezinih pisama, u kojima među ostalim opisuje i pojedinosti života u Hollywoodu, procijenjena je na 15.000 do 20.000 funta. Pisma su sačuvali njezini prijatelji.

28. travanj 2024 06:10