Korona i biznis
16. svibanj 2019.

Sándor Fasimon: Svaka odluka u Ini značajna je i za hrvatsko gospodarstvo

U aktualnom broju Lidera objavili smo u suradnji s Finom ekskluzivnu rang listu 200 najmoćnijih stranih menadžera u Hrvatskoj, prema njihovoj upravljačkoj moći (ostvarenim prihodima u 2017).

Zadnji put Lider je ovu listu radio prije pet godina. U međuvremenu se puno toga promijenilo i dosta stranih menadžera u multinacionalnim kompanijama više nije na istim pozicijama.

 

Među 10 najmoćnijih uvjerljivo prvo mjesto držali su Mađari, odnosno bivši čelni čovjek Ine, Zoltán Áldott, kojeg je prije godinu dana zamijenio Sándor Fasimon koji je trenutno drugi najmoćniji strani menadžer u Hrvatskoj (prvo mjesto pripalo je Maksimu Poletajevu, predsjedniku Upravnog odbora Fortenova grupe).

Fasimon je za Lider ekskluzivno progovorio što misli o Hrvatskoj, ali je po prvi put iznio i neke osobne informacije i dojmove.

Što biste izdvojili kao tri osnovne karakteristike hrvatskog gospodarskog tržišta?

Ekonomska i gospodarska situacija se neprestano mijenjaju i kako bismo ostali konkurentni moramo se stalno prilagođavati tržištu. U donošenju poslovne strategije značajnu ulogu igra regulatorni okvir koji nam, nažalost, ponekad ne pomaže u provođenju planova – administrativne prepreke, su česte, birokracija zna biti prespora pa su reforme na tom području nužne. Međutim, vidim perspektivu i nastojanja da se olakša poslovanje kompanija, a pozdravljam i donošenje buduće energetske strategije u čijoj izradi sudjeluju i Inini stručnjaci. Smatram da je to dobar početak za stvaranje pozitivnije gospodarske klime.

Koje su po vama osnovne vještine koje bi trebao posjedovati uspješni globalni menadžer?

Na razini cijele MOL Grupe, pa tako i u Ini, definirali smo pet ključnih načela kojima se naši lideri vode. To su integritet u radu, razvoj sposobnosti i vještina naših ljudi, inspiriranje drugih, postizanje rezultata i svakako suradnja. Radi se o načelima, za koja vjerujem da se mogu primijeniti u mnogim područjima rada i tako doprinijeti uspjehu.

Koje je vaše najjače menadžersko ‘oružje’?

Dobar sam pregovarač, ali možda još važnije – timski sam igrač. Trenirao sam rukomet, a u svakom timskom sportu najprije naučite da za dobar rezultat svi moraju dati svoj doprinos i svi imaju svoju ulogu. Uvijek se trudim razumjeti argumente svih uključenih strana te su mi ljudi na prvom mjestu. Oni su i jedna od Ininih glavnih vrijednosti i čine temelje na kojima je izgrađeno naše poslovanje.

Koje bi bile neke najznačajnije odluke koje ste donijeli u kompaniji koju trenutno vodite?

Relativno kratko sam na čelu Ine, no izdvojio bih donošenje poslovnog plana za 2019. godinu i programa INA R&M 2023. Novi smjer. Radi se o sveobuhvatnom programu usmjerenom na osiguranje održivosti i profitabilnosti poslovanja Rafinerija i marketinga, pa tako i cijele kompanije, kroz promjene modela poslovanja. INA je važan čimbenik cjelokupnog hrvatskog gospodarstva, samim time bih rekao da je svaka odluka ujedno i značajna.

O ostalih 200 stranih menadžer i njihovom poretku više pročitajte u digitalnom i tiskanom izdanju Lidera.