08. studeni 2017.

FOTO: Saša Cvetojević i Oleg Maštruko u avanturi života osvajaju Afriku

Na narednom izdanju međunarodnog relija Budapest – Bamako, koji se održava u siječnju 2018., sudjelovat će i Team Tesla Powered by RWE iz Hrvatske.

Tim čine Saša Cvetojević, poduzetnik, investitor i entuzijast električnih automobila i Oleg Maštruko, autor, putopisac i fotograf te urednik u IT medijima Bug i Mreža.

>>>Tesla bi uskoro mogao imati ‘Made in China’ automobile

Budapest - Bamako, ponekad skraćeno znan i samo kao Bamako rally, najveći je amaterski reli na svijetu, nastao s idejom da se Dakar Rally učini dostupan i običnim ljudima. U prvim izdanjima reli je išao od Budimpešte do Bamaka u Maliju pa je tako i dobio ime Bamako rally.

No, cilj se svake godine mijenja, a ove godine utrka se vozi do Banjula u Gambiji. Planirana ruta relija ove godine prolazi i pored Dakra po kojem je ime dobio stariji brat Dakar rally, a ruta se može vidjeti u videu.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=OogWe-X1W84&feature=youtu.be[/embed]

- U Europskoj Uniji infrastruktura za električne aute je prilično solidna, no, jednom kad zagazite na afrički kontinent stvari se drastično mijenjaju. Ruta nas vodi normalnim cestama i zemljama od Budimpešte do Španjolske, zatim slijede Maroko – koji je, prema našim saznanjima, relativno pristojno elektrificiran barem u sjevernom dijelu pa Zapadna Sahara, Mauritanija, Senegal i Gambija, u kojima nema nikakve infrastrukture za električna vozila, a u mnogim mjestima nema ni struje. Ako i nađemo struju šteker neće biti pri ruci nego u podrumu, na tavanu ili u nekom ormaru, objasnio je problematiku rute Saša Cvetojević, koji Teslu vozi već nekoliko godina, prvo model S, a sada i izgledom atraktivni X, kojim i ide na reli.

>>>Musk: Naš Autopilot već sada parira ljudskim vozačima

- Daleko teži i odgovorniji dio posla ovdje je na Saši, koji ne samo što je naš glavni vozač, nego i stručnjak za napajanje ove 2,5 tona teške električne mrcine strujom. Kilovati, amperi, omi i siverti – sve sam to zaboravio od studija i nemam pojma što nam zapravo treba za punjenje. Moja glavna zanimacija bit će fotografiranje i pisanje o našim doživljajima. Nosit ćemo generator za napajanje strujom u nevolji, a računamo i na duh solidarnosti koji je na ovom reliju vrlo jak. Osim nas, idu još dva tima iz Hrvatske, pa ćemo se vući i izvlačiti iz pijeska po potrebi, rekao je Oleg Maštruko.

Team Tesla Powered by RWE pokrenuo je i crowdfunding kampanju za pokrivanje jednog, manjeg dijela troškova sudjelovanja na reliju.

Osim za prikupljanje podrške za projekt, Indiegogo stranica je i trenutno najbolji izvor informacija o timu no sve daljnje obavijesti nalazit će se i u Facebook grupi Team Tesla Powered by RWE.