Aktualno
StoryEditor

SDP predlaže opoziv Reinera, Brkića i Jandrokovića

02. Svibanj 2017.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=D6x-WDRWsI8[/embed]

Predsjednik SDP-a, Davor Bernardić, na današnjoj sjednici Sabora najavio je puštanje u saborsku proceduru prijedlog za opozivom trojice potpredsjednika iz redova HDZ-a, piše Index.

- Ono što je jasno da je prošli tjedan u Hrvatskoj pala Vlada, nema nove parlamentarne većine u Hrvatskoj u ovom trenutku i naša odgovornost je da pozovemo premijera da pokaže novu parlamentarnu većinu ili prekine ovu agoniju u kojoj se Hrvatska nalazi zadnjih godinu i pol dana, kazao je Bernardić.

>>>Petrov: O mom opozivu nakon što Vlada pokaže da ima povjerenje

- Hrvatski sabor je građanima i biračima dužan razjasniti ima li izvršna vlast podršku hrvatskog sabora, odnosno imaju li 76 ruku u saboru za svoj rad, odgovorio je Božo Petrov objašnjavajući da se Hrvatska nalazi u izvanrednoj političkoj situaciji. Nakon toga pokušao je nastaviti raspravu o otvaranju državnog arhiva na što je naletio na negodovanje prisutnih zastupnika koji smatraju da postoje važnija pitanja koja se u ovom trenutku trebaju riješiti.

Kako je obrazložio, SDP je zato danas i pokrenuo zahtjev za razrješenjem tri potpredsjednika Sabora iz redova HDZ-a, jer na taj način ta stranka želi da se u hrvatskom parlamentu uspostavi nova parlamentarna većina.

Dodao je i kako će svi zastupnici SDP-a sutra glasati za opoziv ministra financija Zdravka Marića koji je po riječima predsjednika SDP-a "najodgovorniji za stanje u državnim financijama".

>>>Z. Marić razgovarao s Plenkovićem o sutrašnjem izglasavanju nepovjerenju

Upitan hoće li svi SDP-ovci glasati i za opoziv Bože Petrova, Bernardić kaže kako SDP, kao odgovorna stranka, stranka koja je dva puta Hrvatsku "čupala iz duboke ekonomske i moralne krize, ne namjerava držati ‘lojtre‘ niti HDZ-u, ali ni Mostu".

HDZ-ov Branko Bačić kazao je Petrovu kako je najmanje što bi trebao napraviti jest staviti na glasovanje točku o svojem razriješenju. Dodao je i kako povjerenje vladi nije upitno trenutno.

05. svibanj 2024 07:47