Aktualno
StoryEditor

SDP prepoznao ‘totalitarizam u sramotnom Obiteljskom zakonu‘

28. Rujan 2017.

SDP je u četvrtak poručio ‘No pasaran‘ prijedlogu Obiteljskog zakona koji je u javnoj raspravi, a prema kojem, kako su rekli, parovi bez djece i istospolni parovi s djecom nisu obitelj, dok su iz HDZ-a uzvratili kako javna rasprava traje mjesec dana što je dovoljno da se, ukoliko postoje kontroverze, razgovara te da se donese najbolji obiteljski zakon.

Ovo nije korak unazad, ovo je tisuću koraka unazad. Ovo je korak od sto godina unazad. Ovo je povratak u srednji vijek. Pa čak se i tamo znalo da su baka i djeda i unuci obitelj.

- Prema prijedlogu novog Obiteljskog zakona parovi bez djece nisu obitelj. Istospolni parovi s djecom nisu obitelj.... slušao sam radio, ljudi komentiraju ovaj prijedlog zakona. Javio se u emisiju jedan čovjek koji je rekao, moja žena je izgubila dijete, jesmo li mi obitelj? Hoćemo i mi reći da nisu obitelj? Ja im to ne mogu reći, poručio je SDP-ovac Domagoj Hajduković nakon stanke koju je po toj temi zatražio u Saboru.

Hajduković je vladajuće upitao zbog čega zadiru  u privatnost i intimu.

- Samo totalitarni režimi žele kontrolirati privatnost. Samo totalitarni režimi žele zabadati nos u ono što se dešava u naša četiri zida. Samo totalitarni režimi će reći ovom čovjeku koji je dijete izgubio, da on i njegova žena nisu obitelj. Odmah se trebamo aktivirati kolegice i kolege, kako ovakav sramotan prijedlog uopće ne bi došao u ovaj Dom. Ovo je potpuno neprihvatljivo, poručio je Hajduković.

HNS-ovce, koji su sada dio vladajuće većine, upitao je hoće li i i oni podržati takav zakon.

Babić (HDZ): Ima vremena da se razgovara o kontroverzama, ako postoje

HDZ-ov Ante Babić poručio je SDP-u kako je za njegovu stranku "obitelj u hrvatskim tradicijskim vrijednostima uvijek bila okosnica identiteta, duhovne obnove i povijesnog opstanka i uopće razvoj modernog hrvatskog društva.

Javna rasprava će, poručio je Babić, trajati mjesec dana.

>>>Koprić upozorava na ‘štetočinski nacrt zakona, nedemokratsko suspendiranje lokalne demokracije’

- Dovoljno vremena, ukoliko postoje određene kontroverzne, u kojima je i gospodin Hajduković pričao, da se o tome razgovora u jednom dijalogu. Kažem da bi se donio što je moguće bolji ili najbolji obiteljski zakon, koji se tiče svih, a ponajviše djece, poručio je.

Obitelj se, kako je pojašnjavao, definira kao pravni pojam određivanjem, tko se za potrebe primjene ovog obiteljskog zakona, smatra članom obitelji.

- Članovi obitelji su majka, otac i njihova djeca, biološka i zajednički posvojena, pri čemu se posvojena djeca imaju smatrati članovima obitelji, zbog učinaka posvojenja, propisanih odredbama o posvojenju. Znači, roditelj koji ne živi s djetetom, te ostali srodnici po krvi. Ova odredba ne ograničava krug osoba koja uživaju pravo na poštovanje obiteljskog života, u kontekstu međunarodne pravne i ustavno pravne zaštite. Pojam članova obitelji, sadrže i drugi propisi, u drugim pravnim granama za vlastitu primjenu, pa tako i obiteljski zakon određuje tko sve čini obitelj za primjenu, ovo je bitno naglasiti, obiteljsko pravnih instituta, rekao je.

>>>Predložen zakon o strateškom planiranju i upravljanju razvojem RH

Podoblici su, kako je pojasnio, biološka obitelj, bračna ili izvanbračna zajednica, žene i muškarca s biološkim potomstvima.

- Socijalna obitelj, radi se o zajednicama odraslih bez djece, nepotpuna obitelj, zajednica jednog roditelja i djeteta. Adoptima obitelj, posvojitelj s posvojenim djetetom i obitelj nastala uz medicinsku pomoć, bračna ili izvanbračna zajednica s djecom, koja biološki ne potječu od osoba koja su njihovi roditelji u socijalnom smislu. Mislim da će biti dovoljno vremena razgovarati o ovim stvarima, prije nego što ovaj prijedlog zakona dođe u Sabor, rekao je Babić.

26. travanj 2024 15:48