Korona i biznis
26. siječanj 2018.

SDP: Uz alkohol i duhanske proizvode maloljetnicima treba zabraniti i prodaju energetskih napitaka

SDP-ova zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan upozorila je da, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 68 posto adolescenata i 18 posto djece redovito konzumira energetske napitke.

>>> Borzan: Ministarstvo zdravstva ne može ograničiti prodaju energetskih napitaka djeci

Na svakoj limenci stoji upozorenje da se konzumacija ne preporučuje djeci, trudnicama i dojiljama. Usprkos tome, djeca i tinejdžeri ih kupuju bez ikakvih ograničenja, a prodaja im kontinuirano raste, rekao je Varga.

‘Veza između djece i energetskih napitaka je problematična zbog velike količine šećera, što negativno utječe na ionako veliki problem pretilosti. Osim toga, problem je i konzumiranje kofeina, taurina i drugih tvari čiji utjecaj na razvoj djeteta tek treba istražiti. Isto tako i formiranje ukusa kod djece, odnosno navikavanje na izuzetno slatko piće, te miješanje žestokih pića i energetskih napitaka koje je popularno među tinejdžerima", kaže Borzan.

Od Europske komisije zatražila je tumačenje krše li nacionalne zabrane prodaje energetskih pića djeci pravila Unije. Komisija je odgovorila da to pripada u nadležnost država članica, pa nije poduzimala nikakve pravne korake protiv Litve i Latvije koje su takve zabrane već donijele.

SDP-ov zastupnik Siniša Varga istaknuo je da više od četvrtine djece školske dobi u Hrvatskoj ima prekomjernu težinu, a 11,2 posto ih je pretilo. Tome doprinose energetski napici, a sve više medicinskih znanstvenih članaka govori o utjecaju stimulansa u energetskim pićima na organizam u razvoju, naročito na krvni tlak i bolesti srca.

"Na svakoj limenci stoji upozorenje da se konzumacija ne preporučuje djeci, trudnicama i dojiljama. Usprkos tome, djeca i tinejdžeri ih kupuju bez ikakvih ograničenja, a prodaja im kontinuirano raste", rekao je Varga.

>>> Katalonija uvela porez na zašećerena pića, koji će godišnje u proračun ‘uliti’ 41 milijun eura

Svjesni negativnih konotacija koje povezuju djecu i njihove proizvode, udruženje proizvođača Energy Drinks Europe objavilo je upute svojim članovima da reklamama ne ciljaju na djecu mlađu od 12 godina i ne plasiraju proizvode u i blizu škola, kazala je Borzan. Unatoč tome, djeca, adolescenti i mladi su glavni potrošači tih pića.

Pozivamo Vladu da djeluje u skladu s Nacionalnim programom "Živjeti zdravo" kako bi Hrvatska postala treća zemlja EU-a koja štiti javno zdravlje mladih na takav način. Kada su u pitanju djeca, trebamo nadići stranačke razlike, surađivati i napraviti odlučne korake u ovoj dobroj javnozdravstenoj akciji, poručili su SDP-ovci.

Kujundžić podržava zabranu

Ministar zdravstva Milan Kujundžić pozdravio je u petak najavu SDP-ove zastupnice u Europskom parlamentu Biljane Borzan i Kluba zastupnika SDP-a da će tražiti zabranu energetskih pića maloljetnicima, istaknuvši kako je dobro da ljudi, neovisno o strankama, brinu o zdravlju djece jer su visokoenergetska pića zdravstveni problem s kojim se treba nositi.

"Visokoenergetska pića jesu jedan od zdravstvenih problema s kojima se treba nositi i u tom smislu vjerujem da ćemo zajedno, neovisno o strankama, dijeliti mišljenja i akcije kako bi sačuvali zdravlje hrvatske djece", izjavio je Kujundžić tijekom posjete KBC-u Sestre milosrdnice.