20. lipanj 2017.

SDP: Zakon o izvlaštenju graniči s eksproprijacijom kakva se provodila u komunizmu

Predložen Zakon o izvlaštenju i određivanju naknade kojim bi se trebali ubrzati postupci izvlaštenja protivan je odredbama Ustava, ustvrdio je u utorak u Saboru Peđa Grbin u ime Kluba zastupnika SDP-a najavivši da će pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom ukoliko bude prihvaćen u predloženom obliku.

"Ovo što ste predložili graniči s eksproprijacijom kakva se provodila za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine", kazao je Grbin u raspravio o konačnom prijedlogu zakona. Spornim naime smatra predloženu mogućnost da se vlasništvo nad nekretninom oduzima rješenjem o privremenom izvlaštenju bez prava na žalbu.

"Privremeno rješenje donijeto u skraćenom postupku bez mogućnosti žalbe ne smije biti temelj za pravo vlasništva u zemlji koja se smatra pravnom, demokratskom i uređenom", rekao je Grbin.

Branimir Bunjac (Živi zid) kazao je da je princip uvijek isti, a to je da se profit nadređuje interesima hrvatskih građana. "Svaki zakon ide na štetu građana u korist nevidljive ruke koja je iznad Sabora", tvrdi.

Da je to pogodovanje krupnom kapitalu na uštrb malog čovjeka, složio se Željko Lenart (HSS).

Prostor za manipulacije

SDSS-ov Mile Horvat smatra da postojeći prijedlog treba mijenjati kao bi se onemogućilo mešetarenje. "Privremenim rješenjem se ne može trajno uzeti privatno vlasništvo i to bi trebalo korigirati. Osim toga postupak je prilično rastezljiv i otvara mogućnost manipuliranja, uknjiženje u imovinu bez prava na žalbu", kazao je Horvat.

Iako je ocijenio da privremeno rješenje nije najbolje rješenje, Tulio Demetlika (IDS) smatra da će novi zakon pomoći lokalnoj samoupravi u bržoj realizaciji investicijskih projekata. Pozvao je stoga SDP-ovce da podnesu amandmane.

Ovo je blizu onog što trebamo napraviti kao društvo da bismo se razvijali, uvjeren je Josip Borić (HDZ).

Franjo Lucić (Klub HDZ-a) kazao je da će ovaj zakon omogućiti investitorima koji žele ulagati u Hrvatsku da u jednom kratkom postupku, uz zajednički dogovor i poštenu cijenu, realiziraju svoje projekte.

Državni tajnik Ministarstva pravosuđa Josip Salapić naglasio je da je dosadašnja složenost postupka izvlaštenja i dugo trajanje sprječavala investitore u provedbi projekata, osobito ostvarivanju prava na poticaje, potpore te onemogućava kreditna zaduženja i korištenje sredstava iz fondova Europske unije, te da će se to novim zakonom pojednostaviti i ubrzati.