Aktualno
StoryEditor

Šef Plive: Kad sustav neplaćanja u zdravstvu pukne, mnogi će stradati

19. Srpanj 2017.

- Rokovi plaćanja veledrogerija prema nama prešli su 180 dana, dok su dugovi bolnica na razinama od godinu, dvije, pa čak i 900 dana. Međutim, HUP-UPL okuplja osam domaćih tvrtki, a dio tih kompanija sve teže podnosi takvu kulturu neplaćanja, koja dolazi i kreće od države. Ne želim reći da će te kompanije već sutra prestati isplaćivati plaće ili doživjeti slom, ali im tako veliki nedostatak likvidnosti sigurno ometa rast, razvoj i ulaganje u nove proizvode, rekao je u razgovoru za Jutarnji predsjednik Uprave Plive, Mihael Furjan.

>>>Kujundžić: Bolnice neće ostati bez lijekova, dogovorit ćemo sukcesivne uplate

- Neki od njih u poslovanju s veledrogerijama svoja potraživanja osiguravaju preko mjenica, pa bi bilo dobro da država na vrijeme reagira i smanji rokove plaćanja kako se i u zdravstvu ne bi dogodio Agrokor. Ne kažem da će se to dogoditi, ali  model neplaćanja ne može funkcionirati vječno i u jednom trenutku, kada sustav pukne, mnogi će stradati, pojasnio je.

>>>Veledrogerije traže hitnu injekciju od 750 milijuna kuna ili ćemo ‘ostati bez lijekova’

Naglasio je kako  država zdravstvenom sustavu ne dostavlja oko dvije milijarde kuna godišnje na koje taj sustav ima pravo na osnovu važećih propisa.

- Vidim  da je Milan Kujundžić, ministar zdravstva, javno progovorio i građanima počeo davati prave informacije o problemima u zdravstvu. Predložio je  nekoliko načelnih mjera i to je svakako pohvalno. Sada treba početi konkretno djelovati, rekao je Furjan.

26. travanj 2024 18:05