Korona i biznis
05. svibanj 2018.

Šešelj ne odustaje od skupa u Hrtkovcima, pojačane policijske snage

Vođa Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj ponovio je u subotu da, unatoč zabrani srbijanskih vlasti, radikali ne odustaju od skupa u srijemskom selu Hrtkovci gdje je 1992. on održao huškački govor zbog čega je i pravomoćno osuđen na Haškom sudu.

Uoči najavljenog okupljanja primjetno je pojačano prisustvo policije u Hrtkovcima, selu koje je postalo sinonim protjerivanja vojvođanskih Hrvata nakon mitinga radikala  6. svibnja 1992.  na kojem je upravo Šešelj pročitao popis nepoželjnih mještana hrvatske nacionalnosti, a idućih mjeseci pod pritiscima i prijetnjama iselilo je oko 700 mještana.

>>>Čanak traži oduzimanje zastupničkog mandata Šešelju

Radikali će krenuti u Hrtkovce “pa gdje ih policija zaustavi”, rekao je Šešelj i najavio ”Sutra nitko od nas neće nositi oružje. Idemo u dobroj vjeri da činimo dobro političko djelo”, rekao je za TV Pink.

Nasljednik Haškog suda, prizivno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u travnju je pravomoćno osudilo Šešelja na kaznu od 10 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti zbog huškačkog govora u Hrtkovcima iz 1992., ‘koji je rezultirao deportacijom, progonom, prisilnim raseljavanjem i drugim nečovječnim postupanjem protiv vojvođanskih Hrvata‘, no Šešelj se nije morao vratiti u zatvor jer su mu godine pritvora priznate u odsluženu kaznu.

Komentirajući najave da će policija upotrijebiti silu, Šešelj je rekao da državi ne osporava to pravo i najavio da će radikali “sjesti na zemlju ako ih policija počne tući”.

"Pa neka tuče do mile volje narodne zastupnike, stranačke dužnosnike. Neće nam biti prvi put da nas policija tuče”, izjavio je Šešelj.

>>>Šešelj oskvrnuo hrvatsku zastavu, Jandroković ranije napušta Srbiju

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić priopćio je u petak da Hrtkovcima u nedelju 6. svibnja “neće biti nikakvih skupova”, naglasivši da je “država zabranila sva okupljanja tog dana” jer “Srbija neće u prošlost, već u budućnost”.

Protuskupove su nakon Šešelja najavile oporbene stranke Liga socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka i Demokratska stranka.

Predsjednik LSV Nenad Čanak je u međuvremenu poručio kako bi “bila sramota” kada bi Šešelj pojavio u Hrtkovcima.

“Hrtkovci su simbol i sinonim za etničko čišćenje”, rekao je Čanak i ponovio da će članovi LSV 6. svibnja, ako Šešelj bude u Hrtkovcima, također biti ondje jer neće pristati da se “osuđeni ratni zločinac vrati na mjesto zločina”.

“Nemamo namjeru uznemiravati ljude, već ćemo otići do Hrtkovca i čekati. Ako Šešelj uđe, ulazimo i mi”, poručio je Čanak, naglasivši da ”ako zabrana MUP-a za okupljanje u Hrtkovcima važi za LSV, treba da važi i za Šešelja”.

>>>Predsjednica osudila ‘divljaštvo ratnog zločinca’, Jandroković ne može prijeći preko incidenta

U Župnom uredu rimokatoličke crkve Svetog Klimenta Hini je rečeno da se među mještanima “osjeća uznemirenost”, ali unatoč tome svi obavljaju redovite i uobičajene poslove.

“Policija nas dobro čuva, a ova sapunica će svakako proći”, rekao je  župnik Ivica Živković, aludirajući na višednevno podizanje tenzija s Šešeljevim najavama mitinga i okupljanjem u Hrtkovcima.

U pravoslavnoj crkvi Svetog velikomučenika Georgija u nedjelju je krsna slava – Đurđevdan, a u parohijskom domu teku pripreme za prijem gostiju i uzvanika među kojima je i župnik Ivica Živković. Krsnu slavu Đurđevdan slavi i pedesetak hrtkovačkih Srba.

>>>Šešelj osuđen na deset godina, ali ne ide u zatvor

Razgovori s mještanima otkrivaju da je većini Hrtkovčana dosta najava skupova i novinara koji ih zbog toga već danima opsjedaju.

Gotovo da su jedinstveni u poruci kako bi “najbolje bilo da im nitko ne dolazi” i da ih “svi ostave na miru” je im politika svih ovih godina nije donijela ničeg dobroga.