Aktualno
StoryEditor

Šešelj provocirao režim, zatražio ‘oslobođenje‘ srpske krajine pa se uputio za Beograd

06. Svibanj 2018.

"Nitko od Hrvata u Hrtkovcima nije ugrožen", kazao je Šešelj na tiskovnoj konferenciji, koju je održao pred kordonom policije, dodajući da u tom selu živi tek 10 posto Hrvata.

>>> Kordoni policije blokiraju prilaz Hrtkovcima, sprječavaju ‘Šešeljev miting‘

Nakon što mu je zabranjen miting u Hrtkovcima, Šešelj je rekao da ima pravo na provokaciju režima, kao što to oporba svugdje u svijetu ima, te da je i današnji skup u Jarku upravo takva provokacija.

https://www.youtube.com/watch?v=ToKyBVTTvRk

Nekoliko desetaka policajaca blokiralo je u mjestu Jarak put prema sedam kilometara udaljenim Hrtkovcima gdje su radikali najavili skup. U tom selu nedaleko od Rume, koje se posljednjih dana nalazi u fokusu javnosti, iako ne svojom voljom, živi 3300 ljudi. Najviše je Srba - 60 posto, 30 posto je Mađara, a deset posto Hrvata.

U Jarak su došle i brojne novinarske ekipe, među kojima i novinari hrvatskih medija, a okupilo se i nekoliko stotina pripadnika i pristaša SRS-a koji su nosili zastave te stranke.

Blokada prilaza Hrtkovcima započela je jučer i trajat će do nedjelje u ponoć kao odgovor na skupove koje su najavili Šešelj i radikali, a potom i oporbene stranke Liga socijaldemokrata Vojvodine i Demokratska stranka. One su priopćile da se žele protumitingom suprotstaviti politici zastrašivanja i provociranja koju provode Šešelj i radikali.

>>> Šešelj oskvrnuo hrvatsku zastavu, Jandroković ranije napušta Srbiju

On je na današnjoj tiskovnoj konferenciji ustvrdio da u Hrtkovcima nije bilo ubijenih niti progonjenih nego da je pročitan popis onih koji su već otišli te da ga nije on pročitao nego jedna članica SRS-a.

Međutim, rekao je da su "Hrtkovci odgovor na protjerivanje Srba iz Hrvatske".  Također je kazao da on nije osuđen za ratni zločin nego za poticanje na progon. Upitan kada će Srbija i Hrvatska imati dobre odnose, Šešelj je odgovorio da "s Hrvatskom neće biti dobrih odnosa sve dok se ne oslobodi srpska krajina".

Istaknuo je i da se Hrvatskoj neće dopustiti da pokuša oteti 10.000 hektara zemlje na sjeveru Bačke.

Nakon tiskovne konferencije Šešelj i njegovi pristaše su se razišli, napustili su Jarak i vraćaju se za Beograd.

U jednom trenutku došlo je do incidenta u Jarku kada je šest članova Liberalno-demokratske partije (LDP) razvilo transparent na kojem je pisalo "Šešelj je ratni zločinac" nakon čega su ih radikali napali. Teži incident spriječila je policija.

27. travanj 2024 09:03