Aktualno
StoryEditor

Sinčić: Nema ekonomske računice u plutajućem terminalu, Plenković i Ćorić lažu

02. Svibanj 2018.

Čelnik Živog Zida Ivan Vilibor Sinčić prozvao je u srijedu vladu zbog namjere da, kako je rekao, nasilno instalira plutajući LNG terminal u Omišlju, premijera Andreja Plenkovića da "obmanjuje i laže narod", a ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića da "pokušava ušutkati" demokratski glas građana Omišlja.

"Pokazalo se da smo bili u pravu jer se u zadnjem krugu natječaja samo jedna firma javila te je zakupljeno svega četiri posto kapaciteta za ukapljeni plin. Nema ekonomske računice u plutajućem terminalu", poručio je Sinčić nakon slobodne rasprave na početku saborskog zasjedanja.

>>> Dorić: LNG terminal realizirat će se 2020.

Naglasio je kako su saborski zastupnici dobili pismo načelnice Omišlja Mirele Ahmetović koja se referira na premijerov odgovor na zastupničko pitanje o toj temi u kojem Plenković tvrdi kako "Vlada vodi dijalog i sa čelnicima Omišlja".

"Još je 12. listopada 2017. načelnica uputila dopis naslovljen na premijera Plenkovića i potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić zatraživši razgovore o LNG terminalu, no do danas nije dobila odgovor niti je bila na jednom razgovoru sa predstavnicima Vlade", upozorio je Sinčić.

O terminalu je, navodi, razgovarala s ministrom zaštite okoliša Tomislavom Ćorićem u listopadu kada ju je, kako dodaje, molio da se suzdržava od negativnih istupa o toj temi u medijima. Drugi je puta, prepričava Sinčić pismo, s Ćorićem razgovarala u studenom i to o visini novčane naknade koja se može ponuditi ako se suzdrži istupa u medijima s negativnim stavom o tom projektu.

>>> Dalić i izaslanica State Departmenta: LNG terminal na Krku strateški projekt za RH, cijelu Europu

Na temu energetike osvrnuo se i zastupnik Željko Glasnović (Neovisni za Hrvatsku) koji je ustvrdio kako Hrvatska nema strategiju za energetsku neovisnost te da se dodvorava ekofeministima i ekoteroristima.

27. travanj 2024 01:08