Aktualno
StoryEditor

Sindikat traži više naknade za prijevoz: Kuna po kilometru više nije dovoljna

10. Listopad 2018.

Nakon najnovijeg poskupljenja goriva i nakon što je cijena dizela viša no ikada, potrebno je što prije redefinirati, odnosno povećati, naknadu za prijevoz zaposlenicima u javnim službama kojima se isplaćuje 1 kn po prijeđenom kilometru, piše predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić.

"Kada je u početkom prosinca 2017. potpisan Temeljni kolektivni ugovor za zaposlenike u javnim službama, cijena benzinskog goriva iznosila je 9.59 kn, a cijena dizelskog goriva 9.01 kn. Od ovog tjedna, benzin je u odnosu na dan potpisivanja ugovora skuplji 11% (10.60 kn,)  a dizel čak 15.5% (10.41 kn). Kako, na žalost, u kolektivni ugovor nije ugrađen mehanizam automatske korekcije visine naknade u slučaju značajnijeg povećanja ili smanjenja cijene goriva, Vlada i sindikati  trebaju što prije pronaći rješenje za obezvrjeđivanje važne naknade."

>>> Marić: Pratimo cijene naftnih derivata

Žurno rješavanje problema važno je i stoga što je i u trenutku potpisivanja TKU-a stvarna cijena troška iznosila 1.34 kn/km, a ne 1 kn kao što je ugovoreno. No, i za tu 1 kn/km unatrag  deset mjeseci od potpisivanja ugovora, iz mjeseca u mjesec moglo se kupiti sve manje i manje goriva te su zaposlenici u sve značajnijoj mjeri plaćali troškove iz vlastitoga džepa, tvrde iz Sindikata te pozivaju ministra Marka Pavića da što prije upriliči sastanak sa sindikatima javnih službi kako se ‘zbog povećanja cijene goriva ne bi dodatno pogoršavao materijalni položaj više desetaka tisuća zaposlenih u znanosti, obrazovanju, zdravstvu, socijali i kulturi.‘

24. travanj 2024 22:07