Aktualno
StoryEditor

Sindikat zatražio brzu transformaciju HŽ-a u koncern

22. Svibanj 2017.

Sindikat hrvatskih željezničara (SHŽ) uputio je u ponedjeljak otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću, resornom ministarstvu i saborskom Odboru za pomorstvo, promet i infrastrukturu u kojem pita zašto HŽ nije transformiran u koncern, te iznosi argumente zašto to treba što prije učiniti.

Predsjednik SHŽ-a Ivan Forgač u pismu podsjeća da je u predizbornom programu HDZ-a za izbore 2015. bila predviđena transformacija HŽ-a u grupu, holding ili koncern, što je sindikat otvoreo podržao, ali dosad na tome nije ništa učinjeno, a iz razgovora s državnim dužnosnicima razvidno je da se tako nešto uskoro niti ne predviđa.

Parcijalne, suprotstavljene politike

Forgač ističe da podijeljene tvrtke HŽ-a vode isključivo parcijalne, često međusobno suprotstavljene politike, što nanosi štetu svima, jer njihove uprave vode računa samo o vlastitom poslovnom rezultatu. Također upozorava da HŽ danas ima oko 11 rascjepkanih službi nabave, a osnivanjem koncerna mogla bi se osnovati centralna služba nabave, koja bi postigla mnogo povoljnije cijene.

>>>Novotny: Ulaganje od desetak milijardi kuna u željeznicu otvorilo bi 20 000 radnih mjesta

Uspostavom koncerna, HŽ bi osigurao mnogo jaču poziciju prema financijskim institucijama nego što je imaju mala i rascjepkana društva, čime bi postigao povoljnije financiranje. SHŽ ističe da je velika i vrijedna imovina društava HŽ-a podijeljena nefunkcionalno, nije dosljedno unesena u vlasništvo društava koja je koriste i koja imaju interes kvalitetnog gospodarenja.

>>>Svetimir Marić, brat ministra Gorana Marića, dao ostavku

HŽ je podijeljen pod pritiskom Europske komisije, tijekom pristupnih pregovora za ulazak u EU, prije nego što su njemačke i austrijske željeznice sudskim putem ishodile pravo na zadržavanje jedinstvene organizacije. Sada više ne postoje zapreke za povezivanje podijeljenih tvrtki, naglašava SHŽ.

Zbog toga sindikalci traže da Vlada, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i sva nadležna tijela odmah prionu transformaciji svih matičnih i kćerinskih društava HŽ-a u koncern, stoji u pismu.

26. travanj 2024 20:50