27. veljača 2018.

Skok Wall Streeta na početku tjedna više od 1 posto

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle više od 1 posto, drugi trgovinski dan zaredom, što se zahvaljuje padu prinosa na američke državne obveznice i popuštanju bojazni od prebrzog rasta kamata u SAD-u.

Dow Jones ojačao je 399 bodova ili 1,58 posto, na 25.709 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,18 posto, na 2.779 bodova, a Nasdaq indeks 1,15 posto, na 7.421 bod.

Snažan skok tih indeksa ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru za 1,6 posto, a pratili su ga industrijski i financijski sektor s rastom od oko 1,5 posto.

„Dobici tih cikličkih sektora pokazuju da se ulagači fokusiraju na snagu gospodarstva, da imaju povjerenja u svjetsko gospodrstvo, a ohrabruje i rast zarada kompanija. Ulagači su odahnuli i zbog toga što je prekinut rast prinosa“, kaže Keith Lerner, strateg u tvrtki SunTrust Advisory Services.

Prinosi na 10-godišnje državne obveznice pali su jučer na 2,8642 posto, dok su polovicom prošloga tjedna iznosili 2,957 posto, najviše u posljednje četiri godine.

Rast tih prinosa posljednjih tjedana štetio je tržištima dionica jer bi mogao dovesti do povećanja troškova zaduživanja kompanija i jer bi neki ulagači mogli povući sredstva iz dionica i uložiti ih u obveznice.

Prinosi su, pak, posljednjih dana popustili jer je Fed u petak poručio da očekuje stabilan rast gospodarstva i da na horizontu ne vidi veće rizike koji bi mogli ugroziti planirani tempo povećanja kamata.

Lani je Fed u tri navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a ove se godine očekuje daljnje povećanje kamata u tri, a možda i četiri navrata, počevši od ožujka.

No, nakon poruke Feda splasnule su špekulacije o četiri povećanja cijene novca u ovoj godini.

A kako će se dalje kretati prinosi, ponajviše ovisi o kretanju inflacije. Polovicom tjedna bit će objavljeni novi podaci o kretanju inflacije u SAD-u, što će možda malo razjasniti sliku o daljnjem kretanju kamata.

Tu sliku moglo bi razjasniti i prvo izvješće novog predsjednika Feda Jeromea Powella u Kongresu. Očekuje se da će ostati pri sadašnjoj politici postupnog povećanja kamata, ovisno o gospodarskim pokazateljima.

Zahvaljujući popuštanju bojazni od prebrzog rasta kamata, na Wall Streetu su vodeći indeksi skočili više od 1 posto i u petak i u ponedjeljak. Stoga su nadoknadili velik dio gubitaka od početka veljače, kada su cijene dionica oštro pale zbog strahovanja ulagača od rasta inflacije i prinosa. Sada je S&P 500 indeks još samo 3,2 posto ispod svoje rekordne razine dosegnute 26. siječnja.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,62 posto, na 7.289 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,35 posto, na 12.527 bodova, a pariški CAC 0,51 posto, na 5.344 boda.