Aktualno
StoryEditor

Skroman porast na Zagrebačkoj burzi, Valmar Riviera i dalje jača

04. Veljača 2018.

Crobex indeksi Zagrebačke burze protekloga su tjedna ojačali oko pola posto, uz skromne promete, no likvidnost bi idućih tjedana mogla porasti jer uskoro počinje sezona objava financijskih izvješća kompanija za četvrto tromjesečje.

Crobex indeks prošloga je tjedna ojačao 0,50 posto, na 1.877 bodova, a Crobex10 za 0,56 posto, na 1.085 bodova. Među sektorskim indeksima, najviše je porastao Crobexnutris, za 0,93 posto, dok je najviše pao Crobexkonstrukt, za 4,47 posto. Redovni promet iznosio je 29,5 milijuna kuna, gotovo isto kao i tjedan dana ranije. Uz to, u blok transakcijama ostvareno je još 40 milijuna kuna prometa, pri čemu najviše, 23,7 milijuna kuna, dionicom Čakovečkih mlinova.

>>>Zagrebačka burza: Za kraj godine u planu pokretanje Progressa

"Likvidnost na burzi i protekli tjedan bila je unutar prosjeka zadnjih nekoliko tjedana, odnosno prosječno oko 5,9 milijuna kuna po danu. Kao i proteklih tjedana, ponovno je tjedan bio obilježen manjkom korporativnih vijesti koje bi potaknule veću živost na burzi i dale značajnije smjernice investitorima", kaže Vinko Jurić, financijski analitičar u Zagrebačkoj banci.

Ipak, Jurić ističe dvije poslovne vijesti. Đuro Đaković je među prvim kompanijama na burzi protekli tjedan objavio svoje financijske rezultate za četvrto tromjesečje, odnosno cijelu 2017. godinu, u kojem se ističe pad prihoda i EBITDA od 5,6, odnosno 13 posto u odnosu na godinu ranije. Neto gubitak je povećan sa 20 na 26 milijuna kuna.

"Iz ove slavonskobrodske kompanije ističu da u ovoj godini žele nastaviti proces restrukturiranja kompanije koji bi trebao dovesti do pozitivnog operativnog rezultata. U svojoj objavi također su naveli da je krajnji cilj restrukturiranja provedba dokapitalizacije koja bi trebala dovesti do dugoročno stabilnog i održivog poslovanja", navodi Jurić.

>>>Zagrebačka burza u prvih devet mjeseci poslovala s 1,5 milijuna kuna manjim gubitkom nego lani

Cijena dionice Đure Đakovića pala je 3,6 posto, na 17,2 kune uz 235.000 kuna prometa. Podravka je, pak, u četvrtak izvijestila o posjetu visokog izaslanstva izraelsko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva.

"Središnja tema bila je jačanje gospodarske suradnje i potencijali za snažniju prisutnost Podravke na tržištu Izraela. Podravka želi snažniji prodor na tržište Izraela, a u skladu s time predstavnici iz Izraela najavili su i novi posjet Podravci", kaže Jurić.

Dionica Podravke oslabila je protekli tjedan 0,37 posto, na 269 kuna, uz 1,09 milijuna kuna prometa. Najveći promet ostvaren je dionicom Valamar Rivijere, 4,4 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 0,47 posto, na 43 kune. Slijedi dionica Atlantic grupe s 3,83 milijuna kuna prometa i skokom cijene za 4,4 posto, na 950 kuna.

Veći prometi, iznad 2,5 milijuna kuna ostvareni su još dionicama Ericssona Nikole Tesle, čija je cijena porasla 2,07 posto, na 1.230 kuna, te HT-a, čija je cijena stagnirala na 165 kuna. Od 75 dionica kojima se protekloga tjedna trgovalo, njih 29 ostvarilo je rast cijena, 37 pad, a 9 nije zabilježilo promjenu cijena u odnosu na tjedan ranije.

Među likvidnijim izdanjima najviše je porasla cijena dionice Leda, za 4,74 posto, na 375,5 kuna. Istodobno je najviše pala cijena dionice Jamnica, za 8,04 posto, na 5.150 kuna.

"Sljedeći tjedan možemo očekivati još poneku objavu financijskih rezultata za četvrto tromjesečje, pa nam ostaje za vidjeti kako će se nove potencijalne objave rezultata odraziti na promet i cijene dionica", zaključuje Jurić.

03. svibanj 2024 08:07