Korona i biznis
10. travanj 2018.

Sloković na saslušanju u Londonu: Todorić nije odgovoran u slučaju Nexus

Pred Westiminsterskim sudom u utorak u Londonu saslušan je jedan svjedok obrane osnivača Agrokora, a u tijeku je saslušanje druge svjedokinje, Todorićeve odvjetnice Jadranke Sloković.

Saslušanje se održava u povodu zahtjeva hrvatskog pravosuđa za izručenjem Ivice Todorića, osnivača Agrokora. Todorić saslušanje prati u odvojenom dijelu sudnice iza staklenog zida u društvu prevoditeljice. Njegova supruga u društvu s odvjetnikom Čedom Prodanovićem saslušanje prati iz galerije namijenjene novinarima.

>>>Počelo Todorićevo saslušanje

Todorićeva odvjetnica Rosemary Davidson kao prvog svjedoka pozvala je Willa Bartletta, ekonomskog stručnjaka koji se bavio tranzicijskim zemljama, među njima i Hrvatskom.

Bartlett je govorio o povezanosti Agrokora s politikom, ulozi nekih političkih dužnosnika, među njima i sadašnjeg ministra financija Zdravka Marića, za kojeg je rekao da je bio viši dužnosnik u kompaniji u vrijeme kada je Agrokor preuzeo Mercator.

>>>Peruško nakon sastanka u Vladi: Svi ključni elementi nagodbe su dogovoreni

Hrvatsku je zastupala odvjetnica Clare Montgomery koja je svojim pitanjima nastojala dokazati da za kolaps Agrokora nije odgovorna politika nego njegov vlasnik Ivica Todorić. Bartlett je često na konkretna pitanja odgovarao kako "na tu stvar treba gledati u širem kontekstu".

Na upit je li točno da Agrokor nije mogao izvršavati svoje financijske obveze početkom 2017., Bartlett je rekao da je bilo poteškoća s plaćanjem dobavljača, ali da je kompanija imenovala stručnjaka za restrukturiranje.

Montgomery nije dobila od svjedoka decidiran odgovor na pitanje je li točno da je Agrokor "lagao" da posjeduje likvidnost i slaže li se s tvrdnjom da je za propast Agrokora odgovoran Todorić. "Nisam u poziciji odgovoriti na to pitanje", rekao je.

>>>Plenković i Dalić zadovoljni što se bliži postizanje nagodbe u Agrokoru

Montgomery je istaknula da se Ivicu Todorića mora ispitati prije potvrđivanja optužnice.

Nakon Bartletta počelo je saslušanje Todorićeve odvjetnice Jadranke Sloković. Todorićeva obrana kroz njezino svjedočenje nastoji pokazati da državno odvjetništvo još nema dovoljno čvrstih dokaza za potvrđivanje optužnice te da bi Todorić, u slučaju izručenja, mogao u zatvoru čekati na presudu do tri i pol godine i da ne bi mogao platiti jamčevinu za obranu sa slobode jer mu je sva imovina zamrznuta.

>>>Azimov zadovoljan nagodbom, najavio dolazak Putina u Hrvatsku

Odvjetnica Montgomery je istaknula da se Todorića mora ispitati prije potvrđivanja optužnice, a Sloković je rekla da je njezin klijent već ranije ponudio da može svjedočiti video-linkom ili da ga se osobno ispita u Londonu.

Sloković je rekla da Todorić nije odgovoran u slučaju Nexus, kao i da izvješće revizorice Ivane Matovine nije dovoljno za potvrđivanje otpužnice jer nije provedeno odgovarajuće vještačenje.

>>>Proširena istraga zbog zajmova Nexusa Agrokoru

Svjedočenje Jadranke Sloković će se nastaviti nakon pauze za ručak.

Bošnjaković: Todorićevo izručenje moglo bi potrajati nekoliko mjeseci

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kazao je u utorak ispred sjedišta Vlade na Markovu trgu da bi izručenje osnivača Agrokora Ivice Todorića Hrvatskoj moglo potrajati nekoliko mjeseci te da Todorićevi argumenti kojim se brani pred sudom nisu utemeljeni.

>>> Kregar: Todorića neće zaštititi ni renomirana odvjetnička kuća u Londonu

"Ovisno kakvo će sud tamo imati stajalište, možda nekoliko mjeseci, ne mislim da će godinu", kazao je Bošnjaković upitan koliko može trajati Todorićevo izručenje.

Odgovarajući na novinarska pitanja Bošnjaković je kazao da Todorićevi argumenti kako se protiv njega provodi politički progon nisu utemeljeni te da će se to i dokazati pred sudom.