Aktualno
StoryEditor

Slučaj INA-MOL: Izgubljena arbitraža Hrvatsku može stajati do 210 milijuna kuna

19. Travanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Troškovi izgubljenog arbitražnog spora oko upravljačkih prava u INA-i između Hrvatske i MOL-a državu će koštati oko 30 milijuna dolara. Troškove izgubljenog spora koji se odvijao na Arbitražnom sudu Komisije UN-a za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi (UNCITRAL) u cijelosti plaća Hrvatska koja je izgubila spor.

Trošak arbitraže i MOL-ovih odvjetnika Hrvatska će tako platiti više od 20 milijuna dolara, a kada se pribroje i ostali troškovi, prema procjenama Global Arbitration Reviewa, ta se "cifra" penje i na 30 milijuna dolara, odnosno 210 milijuna kuna.

>>> Miljenko Giunio: Zahtjev za poništaj arbitražne odluke u slučaju Ina-MOL i dalje otvoren

Hrvatska je uložila žalbu, koja nema izgleda da će biti u potpunosti prihvaćena. Tomu je tako, prije svega, jer je u arbitražnom postupku Hrvatska tražila poništenje izmjene međudioničarskog ugovora kojim je Molu omogućeno 100-postotno upravljanje INA-om. Istovremeno, pred ICSID-om u Washingtonu, MOL je zatražio zadovoljštinu na sudu jer INA nije odvojila plinski biznis, što je kupoprodajom dionica bilo ugovoreno. Taj postupak još je uvijek u tijeku, a svjedoci u predmetu trebali bi u Washingtonu biti saslušani krajem ljeta.

>>> ‘Žalba ne odgađa izvršenje’ u arbitražnom prijeporu sa Slovenijom

Kakav će ishod imati taj arbitražni spor ovisi, između ostalog, i o pregovorima između Hrvatske i Mađarske o eventualnom povlačenju MOL-a iz INA-e i jasne namjere hrvatske vlade da otkupi od Mađara većinski paket dionica. Naime, arbitražni spor u Washingtonu, a oko plinskog biznisa, također je na pregovaračkom stolu. Mađarsko odustajanje od tog drugog arbitražnog postupka bitno će odlučiti ukupnu cijenu povratka INA-e u hrvatske ruke.

27. travanj 2024 02:28