Aktualno
StoryEditor

Slučaj KABA klizi prema zastari: Ročišta otkazana, odvjetnik nema pojma gdje je Pašalić

28. Svibanj 2019.

Nakon što je na ročištu 9. svibnja sutkinja Županijskog suda u Karlovcu Elma Kaleb Mamić razdvojila postupak protiv nekadašnjih članova Uprave Karlovačke banke Mije Bursića, Sande Cvitešić i Danka Seitera od postupka četvrtooptuženog Zdravka Pašalića zbog njegovog nedolaska, za danas zakazana oba ročišta nisu održana.

Podsjetimo, spomenutih troje optuženika iz Karlovačke banke županijsko državno odvjetništvo tereti da su 1999. godine donijeli odluku o otpisu pola nenaplaćenog kreditnog duga, to jest 13.436.209,02  kuna, Pašalićevom „Zagreb drvu“.  Što je s otplatom druge polovine toga toga kredita, za sad nismo dobili odgovor, odnosno tek je Mijo Bursić kazao da zaista ne zna, jer mu je mandat u Upravi Karlovačke banke istekao šest dana poslije donošenja odluke o otpisu pola kreditnog duga Pašaliću, a on je onda otišao iz Karlovačke banke.

Pašalić se nije pojavio na za njega razdvojenom postupku, a na prijavljenoj adresi prebivališta nisu ga zatekli pripadnici Policijske postaje Medvešćak, sutkinji je Pašalićev branitelj Marin Ivanović predao otpusno pismo s odjela kardiologije KB „Merkur“ u kojem piše da je Zdravko Pašalić preživio infarkt, te da se nalazi na stacionarnom liječenju. Pašalić se nije pojavio ni na prethodnom ročištu, jer mu je baš tog 9. svibnja, kako je tada obrazloženo, ustanovljen visok postotak glukoze u krvi, zbog čega je zadržan u KB „Merkur“.

[caption id="attachment_386421" align="aligncenter" width="750"] Marin Ivanović, branitelj Zdravka Pašalića, predaje sutkinji Elmi Kaleb Mamić medicinsku dokumentaciju kojom opravdava Pašalićev izostanak, za kojeg tvrdi da ne zna gdje je,Foto: Mladen Volarić[/caption]

Prema priloženoj dokumentaciji, Pašalić je bio hospitaliziran na odjelima za dijabetes i kardiologiju do 21. svibnja, kad je otpušten iz KB „Merkur“ i upućen na stacionarno liječenje, koje bi, kako je kazao branitelj Ivanović, trebalo trajati 21 dan. S obzirom na sve u ovom predmetu viđene poteze, sutkinja Kaleb Mamić zatražila je provjeru stvarnog stanja, a na pitanje gdje je Pašalić na stacionarnom liječenju, njegov odjetnik kazao je da nema pojma.

Tako će odgovor na to pitanje sudu morati dati i liječnica primarne medicine Suzana Posavec, kao i načelnik Policijske postaje Medveščak o tome zašto nije izvršen sudski dovedbeni nalog za Pašalića.

Odmah nakon toga u sudnicu su sa svojim odvjetnicima ušli Mijo Bursić i Sanda Cvitešić, a izostao je trećeoptuženi Danko Seiter. Njegov odvjetnik Štapek kazao je da mu je ujutro u ured došla Branka Seiter, supruga njegovog branjenika Danka Seitera, s izjavom da je zbog bolova u prsima jutros na hitan prijem u Opću bolnicu Karlovac primljen njen suprug, uz napomenu da je on već preživio srčani infarkt, te da ima tri ugrađena stenta... Uostalom, njega je, kako je tada bilo rečeno, zbog lošeg zdravstvenog stanja od daljnjeg odsluženja zatvorske kazne (za pogodovanje Nikoli Hanželu, njenom izdašnom sponzoru u predsjedničkoj kampanji) pomilovala i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Iako je zbog Seiterova izostanka bila prisiljena otkazati i tu raspravu, sutkinja Kaleb Mamić kazala je da smatra da je tu riječ od neopravdanom dolasku s namjerom odugovlačenja sudskog postupka, te odredila dovedbeni nalog na ročište zakazano na 31. svibnja, a koji bi trebali izvršiti pripadnici Policijske postaje Karlovac.

[caption id="attachment_386420" align="aligncenter" width="750"] Sanda Cvitešić i Mijo Bursić, Foto: Mladen Volarić[/caption]

Ne zaboravimo, zastara u ovom 20-godišnjem slučaju nastupa 24. lipnja. Čak i da je prije tri mjeseca, kad je podignuta optužnica, koju je potvrdio Vrhovni sud, rasprava počela, sutkinja je bila svjesna da u tako kratkom roku nema šanse provesti raspravu, saslušati sve vještake i svjedoke tijekom dokaznog postupka, te da ulazi u unaprijed izgubljen slučaj, ali nikako ne njezinom krivnjom. Tako je slučaj postao i previše predvidljiv, a nakon 20-godišnjeg trajanja te sumorne priče, teško se oteti dojmu koliko je lako na kraju svim mogućim pravnim smicalicama sprdati se s ozbiljnom institucijom kao što Sud, a u poštenih sudaca izazivati i stresna frustrirajuća stanja.

25. travanj 2024 03:48