Aktualno
StoryEditor

Slučaj Nacionalni park: Darko Milinović želi kontrolu nad 300 milijuna prihoda ‘Plitvičkih jezera‘

04. Siječanj 2018.

Ne čudi što se oko javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera lome politička koplja. Najmoćniji lički HDZ-ovac, župan Darko Milinović, pod svaku cijenu želi zadržati kontrolu nad tom ustanovom u kojoj radi 1014 zaposlenih (prema zadnjim dostupnim podacima koje smo dobili iz te ustanove za 2015. godinu). To je praktički svaki deseti od 10.401 zaposlenog (podaci DZS-a od 31. ožujka 2016.). Stoga je politika zapošljavanja u najvećoj ličkoj ustanovi važna poluga vlasti. Osim toga, NP Plitvička jezera ostvaruje i uvjerljivo najveće prihode i dobit u županiji.

>>> Državna revizija: Lika pretjerala 5 milijuna kuna s plaćama, na nepoznatim računima 113 tisuća kuna

Doduše, ustanova se baš ne hvali s tim podacima. Zadnji dostupan godišnji financijski izvještaj bio je o poslovanju za 2012. godinu. Uostalom, NP Plitvička jezera, kao proračunski korisnik nema obvezu slanja financijskog izvještaja Fini. A prema podacima iz te ustanove, u 2015. godini ostvareno je 274,45 milijuna kuna prihoda, što tvrtku svrstava na 302. mjesto u Hrvatskoj, a s 82,73 milijuna kuna iskazane dobiti na visokom su 52. mjestu. Što se pak sam Like tiče, prošle su godine svi lički poduzetnici zapošljavali 4150 osoba, ostvarili dva milijuna prihoda i 126 milijuna dobiti. Utoliko je snaga glavne tvrtke u regiji još veća.

Može se pretpostaviti da su nakon dvije izuzetno uspješne sezone, i nakon prave opsade turista, tekući rezultati još i bolji, pa bi prihodi za 2017. mogli biti i veći od 300 milijuna kuna. Dok se o raspodjeli dobiti odlučuje u Zagrebu (pa je tako prije 11 mjeseci Vlada 12,38 milijuna viška skrenuto susjednom nacionalnom parku, Sjevernom Velebitu), razlika od 90-ak milijuna su troškovi poslovanja. Osim plaća zaposlenika, tu su i drugi troškovi, koje u dobroj mjeri raspodjeljuje Uprava.

>>> Dobrović: Plitvičkim jezerima prijeti trajna devastacija zbog prekomjerne izgradnje

Nikome u siromašnoj Lici nije svejedno tko će dobiti mogućnost biti partner, kooperant ili dobavljač  najjače tvrtke, oko koje se vrti najveći dio poslovanja županije (posebno kontinentalnog, ličkog dijela). Stoga, tko kontrolira Nacionalni park, kontrolira i najveći dio ličkog biznisa, pa iz toga dobrim dijelom proizlazi i politička moć tog kontrolora. I zato lokalnoj vlasti, a prvenstveno županu Milinoviću, ne odgovara Tomislav Kovačević, koji je ‘oktroiran‘ iz Zagreba. Izuzetno mu je važno da ‘Plitvičkim jezerima‘ upravlja osoba koju on kontrolira.     

26. travanj 2024 04:05