Aktualno
StoryEditor

‘Sredstva bez limita‘: Grad Zagreb i HOK dodjeljuju 12,7 milijuna kuna obrtnicima

20. Veljača 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Predstavnici Hrvatske obrtničke komore Zagreba i Grada Zagreba pozivaju obrtnike da se jave na natječaj za bespovratna sredstva, koji je objavljen 13. veljače, na službenim stranicama udruženja. U suradnji sa Gradom Zagrebom, ove je godine za deficitarne, proizvodne i tradicijske obrte osigurano 12,7 milijuna kuna. Gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, istaknuo je kako sredstva nisu limitirana, te ukoliko interes bude veći, Grad je za obrtništvo osigurao i do 40 milijuna kuna.

Svi zainteresirani obrtnici još uvijek stignu predati zahtjev za bespovratna sredstva, budući natječaj traje 30 dana. Ovisno o projektima i vrsti proizvodnje, obrtnici koji se prijave mogu ostvariti između 10 i 30 tisuća kuna potpore.

- Cilj ovih potpora je sufinancirati modernizaciju poslovanja, edukaciju zaposlenih, uređenje prostora, a kriteriji za prijavu doista nisu komplicirani niti strogi. U prosjeku, pojedinačni obrtnici koji se prijave mogu ostvariti između 15 i 20 tisuća kuna, s naglaskom na deficitarne - rekla je pročelnica gradskog Ureda za gospodarstvo, Mirka Jozić.

Sredstva nisu limitirana

Gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić istaknuo je kako sredstva nisu limitirana, te kako Grad novca za podršku obrtnicima ima, samo se moraju prijaviti. Istaknuo je uspješnu suradnju na nekoliko projekata sa HOK-om ZG. Posebno je istaknuo projekt Zagreb Crafts. Riječ je o portalu koji promovira proizvode zagrebačkih obrtnika.

- Osim što ovim projektom promoviramo proizvode zagrebačkih obrtnika, taj portal poboljšava turističku ponudu. Očekujem kako će taj portal, do kraja svibnja, prerasti u web shop, putem kojeg će jednim klikom svi zainteresirani kupci i turisti moći kupovati proizvode naših obrtnika  - pojasnio je Bandić i dodao kako je, u svrhu realizacije izgradnje Obrtničkog centra, angažirana konzultantska tvrtka kako bi napravila studiju vidljivosti.

Budimo ponosni

- Budimo ponosni na naše obrtnike i pomognimo im da prežive ova krizna vremena - rekao je Bandić i na pitanje novinara koliko je sredstava ove godine Grad osigurao za obrtnike, poručio:

- Grad je za obrtništvo predvidio 40 milijuna kuna. Za ovaj smo natječaj predvidjeli 12,7 milijuna kuna, ali sredstva nisu limitirana. Premaši li se interes, novaca ima - poručio je Bandić.

Predsjednik HOK-a Zagreb, Antun Trojnar istaknuo je kako je Komora u zadnje tri godine povećala potpore za 40 posto.

- Od 903 obrtnika koliko ih se prošle godine prijavilo na ovakav natječaj, njih 740 dobilo je direktne poticaje. Ukupno smo isplatiti 15 milijuna kuna, pa koristim prigodu da i ove godine pozovem sve obrtnike da se odazovu na natječaj - poručio je Trojnar.

26. travanj 2024 18:06